Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]
Czytaj więcej
Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]
Jakże pyszne są pierogi z gęsiną! Nie da się ukryć, że musimy uzbroić się w cierpliwość, żeby móc się nimi delektować, ponieważ samo pieczenie udek gęsi trwa ponad 4 godziny. Uwierzcie mi jednak, że bardzo warto. Do farszu możecie dodać więcej chrzanu, podałam taką ilość, bo te pierogi robiłam także dla moich dzieci. Gdyby były […]
Jak ja dawno nic tu dla Was nie ugotowałam! Ostatnio gotuję tylko dla rodziny, mega standardowe przepisy i przyznaję, że się trochę rozleniwiłam. Dzieci poprosiły mnie o pierożki ze szpinakiem, dlatego pomyślałam, że przyrządzę ravioli ze szpinakiem, boczkiem i serkiem śmietankowym. Podałam je z ultra prostym sosem: masło, orzeszki pinii i szczypiorek. Wszyscy zajadali się […]
Przebywam obecnie nad morzem. W Ustroniu Morskim przy wyjściu na plażę znalazłam miejsce, w którym można kupić przepyszne świeże ryby wędzone. Uwielbiam halibuta wędzonego, a tam przygotowują go idealnie – rozpływające się w ustach, delikatne, nie przesolone (co często się niestety zdarza) mięso ryby. Ten smak zainspirował mnie do przygotowania kolejnego przepisu w ramach kampanii „Lubię kaszę […]
Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych pierogów. Mogę ich zjeść ogromne ilości. Po wyjeździe ziemniaczanym z Europlant i Chopin Vodka (o tej wyprawie przeczytacie tutaj), miałam między innymi zapas ziemniaków odmiany Omega. Są one idealne są na farsz do pierogów ruskich. O typach i odmianach ziemniaków natomiast możecie przeczytać tutaj.
Dobre pierogi lubię bardzo i mogę jeść je bardzo często. Ważne, żeby miały cieniutkie ciasto i pyszny farsz. Uwielbiam pierogi tradycyjne typu ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami czy z jagodami, ale lubię też kombinować w kuchni i sama przygotować ciekawy, nowy farsz.
Ten przepis to totalny sztos! Ukochany bób, kurki i boczek <3 Czy może być lepsze połączenie? Nie sądzę. Delikatne i cieniutkie ciasto, idealnie doprawiony farsz i mamy przepis na wybitne pierogi z bobem i kurkami. Mogłabym zjeść ich ilości ogromne – kocham wiosnę za te smaki!
Przepis na danie, które prezentuję Wam w tym wpisie powstał totalnie spontanicznie i nie spodziewałam się, że będzie tak doskonały. Dzień wcześniej gotowałam rosół na zupę pomidorową. Mięso wołowe zostało zjedzone. Zostało mi mięso z kurczaka. Pomyślałam, że użyję je do farszu na pierożki.
With Google+ plugin by Geoff Janes