Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami

Przepis, który prezentuję Wam w tym wpisie to istny raj dla mięsożerców i ulubieńców steków. Każdy kto się na nich zna wie doskonale, że na stek najlepszy jest rostbef lub antrykot, a nie najdroższa polędwica wołowa. Kupując wybierajcie najlepiej wołowinę sezonowaną, z jak największymi przerostami (takie białe „żyłki” tłuszczu) – to one nadają właśnie smak mięsu. Tym razem przygotowałam stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w pomidorowym sosie. Wyszły mega pyszne kalorie rozpływające się w ustach!

stek z antrykotu na grzance
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym

Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami

Przyrządzenie:

Szalotki posiekaj w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i smaż chwilę mieszając. Dodaj pieczarki, wymieszaj i po chwili wlej wino. Smaż całość, aż alkohol odparuje. Dodaj passatę pomidorową i wlej łyżkę wody. Dopraw całość delikatnie solą i pieprzem. Przykryj patelnię i duś sos na średnim ogniu.
Świeże kromki pieczywa usmaż na rozgrzanej patelni z łyżeczką masła klarowanego. Smaż z dwóch stron, aż będą złote i chrupiące. Zdejmij na bok i na tej samej patelni smaż steki po 3 – 4 minuty z każdej strony na dużym ogniu (jeśli lubisz stopień wysmażenia medium/medium rare, jeśli lubisz mniej lub bardziej wysmażone to smaż je odpowiednio krócej bądź dłużej). Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Połóż steki na kawałkach smażonego chleba i polej sosem z pieczarkami. Z góry posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

Stek z antrykotu na grzance
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym
Stek z antrykotu na grzance
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym