W tym przepisie przedstawiam Wam drugą nowość od Fit&Easy – spaghetti z buraka. Tym razem chcę pokazać, że spaghetti warzywne możemy przygotować także na ciepło, na patelni. Makaron z buraka połączyłam z białą komosą ryżową (quinoa), plasterkami czosnku, pomidorkami cherry i miękkim serkiem kozim, który delikatnie otulił wszystkie składniki. Do mojej porcji dodałam także kapary, choć wiem, że nie każdemu będą pasować w tym daniu, dlatego spokojnie możesz je pominąć. Całość dosmaczyłam świeżą kolendrą, która według mnie pasuje zawsze i do wszystkiego. Oto moja propozycja na kolejne super zdrowe, szybkie i lekkie danie. Idealne na wiosnę!
*Przepis na wykorzystanie spaghetti z marchewki znajdziecie tutaj.
Spaghetti z buraka z komosą ryżową
Przyrządzenie:
Komosę ryżową ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw.
Pomidorki truskawkowe umyj zimną wodą, osusz i przekrój na połówki.
Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Dodaj plasterki czosnku i smaż mieszając przez około 30 sekund. Dodaj makaron z buraka, pomidorki truskawkowe oraz ugotowaną komosę ryżową. Wymieszaj i dodaj serek kozi oraz kapary (ewentualnie). Dopraw całość solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj.
Nałóż porcje do misek i posyp porwanymi w rękach listkami świeżej kolendry. Spaghetti buraczane z quinoa podaj od razu ciepłe.