Orientalna zupa rybna

W jesienne i niedługo niestety, zimowe dni dobrze zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Orientalna zupa rybna jest moją propozycją na chłody. Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa z dorszem, warzywami i mleczkiem kokosowym. Rozgrzewa od pieprzu cayenne – dajcie go tyle ile chcecie. Im więcej tym zupa będzie bardziej ostra i ocieplająca 🙂 Do zupy przygotujcie aromatyczny ryż i rozkoszujcie się pysznym, pożywnym i zdrowym obiadem.

orientalna zupa rybna
Orientalna zupa rybna

Orientalna zupa rybna z ryżem

Przyrządzenie:

Przygotuj ryż. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj posiekaną cebulę szalotkę i zeszklij. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Dodaj ryż i smaż krótko. Wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem i gotuj ryż, aż będzie miękki i wchłonie wywar – około 15 – 20 minut.
W tym czasie przygotuj zupę. Papryki umyj, usuń gniazda i pokrój w paseczki. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj posiekane szalotki i zeszklij. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Po chwili posiekaną papryczkę chili i pieprz cayenne. Wlej bulion i mleczko kokosowe. Dodaj pokrojone papryki, skórkę z limonki i dolej sok z limonki. Doda j do garnka kawałki dorsza. Dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj zupę na średnim ogniu, aż ryba będzie miękka i delikatna w środku. Około 6 minut. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę.
Zupę podawaj z posiekanym grubym szczypiorem i kolendrą oraz z ćwiartką limonki. Obok w miseczce podaj ugotowany ryż posypany posiekanym grubym szczypiorem.

Smacznego

orientalna zupa rybna
Zupa z dorszem i warzywami
orientalna zupa rybna
Aromatyczny ryż
orientalna zupa rybna
Orientalna zupa rybna
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 małe cebule szalotki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 puszka mleczka kokosowego (450 ml)
  • 500 ml wywaru rybnego bądź warzywnego (ja użyłam zamrożonego bulionu, który miałam po gotowaniu ośmiornicy z warzywami)
  • 2 limonki- sok i starta skórka z jednej + 1 do podania
  • gruby szczypior
  • sól i pieprz
  • około 800 g fileta z dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki
  • świeża kolendra

Ryż

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml wywaru rybnego bądź warzywnego (ja użyłam zamrożonego bulionu, który miałam po gotowaniu ośmiornicy z warzywami)
  • gruby szczypior
  • sól i pieprz