W jesienne i niedługo niestety, zimowe dni dobrze zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Orientalna zupa rybna jest moją propozycją na chłody. Pyszna, aromatyczna i delikatna zupa z dorszem, warzywami i mleczkiem kokosowym. Rozgrzewa od pieprzu cayenne – dajcie go tyle ile chcecie. Im więcej tym zupa będzie bardziej ostra i ocieplająca 🙂 Do zupy przygotujcie aromatyczny ryż i rozkoszujcie się pysznym, pożywnym i zdrowym obiadem.
Orientalna zupa rybna z ryżem
Przyrządzenie:
Przygotuj ryż. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj posiekaną cebulę szalotkę i zeszklij. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Dodaj ryż i smaż krótko. Wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem i gotuj ryż, aż będzie miękki i wchłonie wywar – około 15 – 20 minut.
W tym czasie przygotuj zupę. Papryki umyj, usuń gniazda i pokrój w paseczki. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj posiekane szalotki i zeszklij. Dodaj posiekane ząbki czosnku. Po chwili posiekaną papryczkę chili i pieprz cayenne. Wlej bulion i mleczko kokosowe. Dodaj pokrojone papryki, skórkę z limonki i dolej sok z limonki. Doda j do garnka kawałki dorsza. Dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj zupę na średnim ogniu, aż ryba będzie miękka i delikatna w środku. Około 6 minut. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę.
Zupę podawaj z posiekanym grubym szczypiorem i kolendrą oraz z ćwiartką limonki. Obok w miseczce podaj ugotowany ryż posypany posiekanym grubym szczypiorem.