Babeczki z boczkiem i kapustą

Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie to moja propozycja jak pysznie można przygotować muffiny wytrawne. Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną możecie podać jako przystawkę czy przekąskę dla swoich gości. Jak wszystkie babeczki, i te przygotowuje się niezwykle łatwo. Nie wymagają naszego nakładu czasowego ani wybitnych zdolności kulinarnych. Łączymy ze sobą składniki, czekamy, aż się upieką i możemy delektować się wspaniałym smakiem babeczek na słono.

babeczki z boczkiem
Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

Przyrządzenie:

Połowę plasterków boczku pokrój w kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj boczek. Smaż razem mieszając, aż boczek będzie ładnie zarumieniony. Odstaw na bok.

Odciśniętą kapustę kiszoną pokrój. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.

Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, olej, jajko, boczek z cebulą, paprykę, kapustę kiszoną, jogurt, starty parmezan, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Ciasto na muffiny przelej do foremek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie drewnianym patyczkiem sprawdź czy są gotowe – jeśli będzie suchy, możesz wyciągać babeczki z piekarnika.

W czasie pieczenia usmaż pozostałe plasterki boczku na suchej patelni.

Każdą babeczkę z boczkiem i kapustą kiszoną podawaj z plasterkiem usmażonego boczku i posyp listkami natki pietruszki. Muffiny możesz jeść na ciepło, ale zimne także bardzo dobrze smakują.

Smacznego

babeczki z boczkiem
Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną
babeczki z boczkiem
Babeczki z boczkiem i kapustą
babeczki z boczkiem
Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną
babeczki z boczkiem
Babeczki z bekonem i kapustą kiszoną
  • 100 g kiszonej kapusty odsączonej z soku
  • 120 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 1 mała cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżki startego sera parmezan
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła klarowanego