Indyk z warzywami orientalnie

Jeśli lubicie smaki azjatyckie i nie macie czasu albo ochoty spędzać wiele czasu w kuchni, to ta potrawa jest zdecydowanie dla Was. Indyk z warzywami w sosie z mleczka kokosowego to danie błyskawiczne w przygotowaniu i niezwykle pyszne. Podałam je z makaronem z tapioki z zieloną herbatą. Niedawno poznałam ten makaron i jest naprawdę świetny. Ma piękny zapach i fajnie smakuje. Super komponuje się ze smakami orientalnymi.

indyk z warzywami
Indyk z warzywami orientalnie

Indyk z warzywami orientalnie

Przyrządzenie:

W misce zmieszaj około 10 łyżek sosu sojowego z około 4 łyżkami oleju sezamowego, mąką kukurydzianą i kilkoma kroplami sosu Tabasco z czosnkiem. Umyj mięso z indyka zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj dokładnie z sosem.

Z fasolki szparagowej odetnij końce. Umyj zimną wodą i każdą fasolkę pokrój na trzy części. Ugotuj na pół twardo w osolonej wodzie. Odcedź i zalej zimną wodą.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Paprykę umyj. Wytnij gniazdo nasienne i pokrój paprykę w paseczki.

Makaron z tapioki zalej wrzątkiem ze szczyptą soli. Zamieszaj i odstaw na 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Jeśli nie przekładasz makaronu od razu do sosu, skrop go olejem, bo inaczej się poskleja.

W woku albo w głębokiej patelni rozgrzej około 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj plasterki czosnku i smaż razem jeszcze minutę cały czas mieszając. Dodaj sezam i smaż jeszcze 30 sekund razem.

Dodaj paprykę i fasolkę szparagową. Smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj mięso indyka, liście kafiru i wlej mleczko kokosowe. Wlej także resztę sosu sojowego, sok z cytryny, olej sezamowy oraz sos do woka. Dolej sos Tabasco z czosnkiem – tyle ile uważasz, jaki stopień ostrości lubisz. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Potrwa to około 5 minut.

Na koniec dodaj odcedzoną kukurydzę, szpinak oraz 3/4 posiekanej kolendry. Mieszaj całość, aż szpinak zwiędnie. Sos z indykiem podawaj z makaronem z tapioki.

Smacznego

indyk z warzywami
Indyk z warzywami orientalnie
indyk z warzywami
Indyk z warzywami orientalnie
indyk z warzywami
Indyk z warzywami orientalnie
  • 400 g polędwiczki z indyka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża puszka (450 ml) mleczka kokosowego
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki białego sezamu
  • 300 g umytych liści szpinaku
  • 4 łyżki lekko posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście kafiru (limonki)
  • około 15 łyżek sosu sojowego
  • kilka kropel sosu Tabasco z czosnkiem
  • około 3 łyżki sosu do woka Kikkomann
  • około 8 łyżek oleju sezamowego
  • olej do woka do smażenia (z kiełków kukurydzianych)
  • 500 g makaronu z tapioki z herbatą zieloną