Jeśli lubicie smaki azjatyckie i nie macie czasu albo ochoty spędzać wiele czasu w kuchni, to ta potrawa jest zdecydowanie dla Was. Indyk z warzywami w sosie z mleczka kokosowego to danie błyskawiczne w przygotowaniu i niezwykle pyszne. Podałam je z makaronem z tapioki z zieloną herbatą. Niedawno poznałam ten makaron i jest naprawdę świetny. Ma piękny zapach i fajnie smakuje. Super komponuje się ze smakami orientalnymi.
Indyk z warzywami orientalnie
Przyrządzenie:
W misce zmieszaj około 10 łyżek sosu sojowego z około 4 łyżkami oleju sezamowego, mąką kukurydzianą i kilkoma kroplami sosu Tabasco z czosnkiem. Umyj mięso z indyka zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj dokładnie z sosem.
Z fasolki szparagowej odetnij końce. Umyj zimną wodą i każdą fasolkę pokrój na trzy części. Ugotuj na pół twardo w osolonej wodzie. Odcedź i zalej zimną wodą.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Paprykę umyj. Wytnij gniazdo nasienne i pokrój paprykę w paseczki.
Makaron z tapioki zalej wrzątkiem ze szczyptą soli. Zamieszaj i odstaw na 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Jeśli nie przekładasz makaronu od razu do sosu, skrop go olejem, bo inaczej się poskleja.
W woku albo w głębokiej patelni rozgrzej około 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj plasterki czosnku i smaż razem jeszcze minutę cały czas mieszając. Dodaj sezam i smaż jeszcze 30 sekund razem.
Dodaj paprykę i fasolkę szparagową. Smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj mięso indyka, liście kafiru i wlej mleczko kokosowe. Wlej także resztę sosu sojowego, sok z cytryny, olej sezamowy oraz sos do woka. Dolej sos Tabasco z czosnkiem – tyle ile uważasz, jaki stopień ostrości lubisz. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Potrwa to około 5 minut.
Na koniec dodaj odcedzoną kukurydzę, szpinak oraz 3/4 posiekanej kolendry. Mieszaj całość, aż szpinak zwiędnie. Sos z indykiem podawaj z makaronem z tapioki.