W tym przepisie przedstawiam Wam kolejny makaron od Fiori Foods, który miałam przyjemność kosztować i z pewnością Wam go polecam. Czarny makaron spaghetti czyli makaron z sepią idealnie komponuje się z rybami i owocami morza. Dlatego też po raz kolejny połączyłam go z łososiem. Postanowiłam przygotować go w prosty sposób, nie kombinując za bardzo ze smakami. Dodałam dojrzałe słodkie pomidory, czosnek, tymianek cytrynowy i prażone orzechy pistacjowe. Świetnie to razem zagrało i ponownie przekonałam się, że świeży makaron zdecydowanie robi różnicę w potrawie. W mojej rodzinie wszyscy jesteśmy smakoszami makaronów, bez wyjątku. Na zdjęciach możecie zobaczyć jak dziewczynki zajadają się tym daniem. A tutaj zapraszam także na przepis ze szpinakowym makaronem od Fiori Foods.
Czarny makaron z łososiem i pomidorami
Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Fileta z łososia umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop oliwą z oliwek z cytryną, posyp solą i białym pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie otwórz folię aluminiową i piecz rybę, aż będzie gotowa – delikatna i sprężysta, ale nie mocno różowa w środku.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pistacje lekko posiekaj.
W międzyczasie wstaw wodę na makaron. Ugotuj w osolonym wrzątku al dente.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę. Wrzuć pomidory i po chwili makaron prosto z garnka z wodą. Wymieszaj dokładnie. Dodaj 3/4 listków macierzanki, sól i pieprz. Wymieszaj raz jeszcze.
Makaron z pomidorami nakładaj na talerze. Na górze połóż kawałki upieczonego łososia. Posyp pistacje oraz pozostałe listki tymianku cytrynowego. Podawaj od razu.