Żeberka BBQ

Dobrze przyrządzone żeberka wieprzowe lubi chyba każdy. Miękkie, soczyste i delikatne mięso, które doskonale odchodzi od kości. Ważne jest, aby odpowiednio długo je marynować i także dość długo piec. Spotkałam się z przepisami na żeberka, w których należy je przed pieczeniem gotować. Uważam, że nie jest to dobry pomysł – cało dobro, które jest w mięsie zostanie w ten sposób w wodzie lub bulionie, w którym było gotowane. Spróbujcie tej metody, a nie zawiedziecie się. Pyszne żeberka bbq smakują każdemu miłośnikowi mięsa.

żeberka bbq
Żeberka bbq

Żeberka BBQ

Przyrządzenie:

Żeberka dokładnie umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki z kostką. Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej żeberka. Dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw żeberka na noc do lodówki.

Drugiego dnia żeberka wyjmij z lodówki 30 minut przed przygotowaniem. Wyjmij z marynaty i lekko osusz. Nie wylewaj marynaty. Rozgrzej patelnię i usmaż żeberka z dwóch stron, aż się zarumienią.

Nastaw piekarnik na 150 stopni. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką i zalej marynatą. Piecz przez dwie godziny, od czasu do czasu polewając żeberka powstałym sosem.

Przygotuj marynatę bbq. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. W rondelku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i podsmaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj czosnek i po 30 sekundach dolej ocet z czerwonego wina, wrzącą wodę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dokładnie. Dodaj cukier, miód, musztardę, wlej sok pomarańczowy, sos Tabasco i sos Worcestershire. Dodaj wędzoną słodką paprykę, sól i pieprz. Raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Żeberka wyjmij z piekarnika. Posmaruj sosem bbq i połóż na ruszcie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz żeberka, aż się lekko zarumienią.

Podawaj od razu maczając w sosie bbq. Do żeberek idealnie pasują chrupiące frytki albo świeży chleb.

Smacznego

żeberka bbq
Żeberka bbq
żeberka bbq
Żeberka bbq
  • około 1 kg żeberek

na marynatę:

  • 6 ząbków czosnku
  • około 10 gałązek świeżego tymianku
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 150 ml whisky
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 3 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

na sos bbq:

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka oryginalnego sosu Tabasco
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu