Kasza z bobem i fetą

Uwielbiam kasze! Kasza bulgur jest jedną z moich ulubionych. Wolę ją w wersji drobnej i taką właśnie wykorzystałam w tym przepisie. Kasza z bobem i fetą to bardzo proste w wykonaniu danie, ale niezwykle pyszne, zdrowe i pożywne. Olej arganowy nadaje potrawie fajny, orzechowy smak. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, słodka papryka wędzona była też zdecydowanie dobrym pomysłem. Zapraszam na kolejny przepis z wykorzystaniem ukochanego przeze mnie bobu.

kasza z bobem
Kasza bulgur z bobem i fetą

Kasza z bobem, fetą i orzechami brazylijskimi

Przyrządzenie:

Kaszę bulgur przygotuj na sypko.

Bób ugotuj. Po ostudzeniu obierz. Możesz podjadać 😉

Orzechy brazylijskie posiekaj niezbyt drobno i upraż na suchej patelni.

Listki świeżej mięty pokrój w paseczki.

W misce wymieszaj kaszę bulgur, bób i orzechy brazylijskie. Dodaj pokruszony ser feta, wlej olej arganowy i sok z cytryny. Dodaj paseczki listków mięty. Dopraw całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką wędzoną. Całość dokładnie wymieszaj.

Kaszę z bobem i fetą możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Moja porcja była dodatkiem do pieczonego sandacza, na którego przepis zapraszam tutaj.

Smacznego

kasza z bobem
Kasza bulgur z bobem i fetą
kasza z bobem
Kasza z bobem i fetą
kasza z bobem
Kasza bulgur z bobem i fetą
kasza z bobem
Kasza z bobem i fetą i pieczony sandacz
  • 200 g drobnej kaszy bulgur
  • 1 kg bobu (finalnie po ugotowaniu, obraniu ze skórek i przy okazji trochę podjedzeniu, zostało pewnie około 600 – 700 g)
  • 200 g twardego sera feta
  • 100 g orzechów brazylijskich
  • około 20 listków świeżej mięty
  • sok z połowy cytryny
  • około 30 ml oleju arganowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka papryka wędzona