Nie jestem najlepsza w słodkościach, ale bezy wychodzą mi zawsze idealne. Jest to zapewne kwestia wprawy i dobrego zapoznania się z piekarnikiem. U moich rodziców jeszcze go na przykład nie opanowałam. Ten przepis zapewnia, że Wasze ciastka wyjdą idealne – chrupiące na zewnątrz oraz miękkie i lepkie w środku. Takie uwielbiam najbardziej. Dzisiaj zapraszam na przepis na bezy z kremem z serka mascarpone i owocami.
Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany z owocami
Przyrządzenie:
Ubij białka na sztywno. Cały czas ubijając dodawaj po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dolej ocet z białego wina i dodaj mąkę ziemniaczaną. Masa białkowa powinna być gładka i lśniąca.
Nastaw piekarnik na 120 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze odrysuj 8 kółek o średnicy 10 cm. Jeśli masz szklankę z inną średnicą, będziesz mieć odpowiednio mniej lub więcej bez. Pamiętaj jednak, aby w tym przypadku skrócić lub wydłużyć czas pieczenia. Mniejsze będą gotowe szybciej, natomiast większe będą potrzebowały więcej czasu. Wyłóż masę białkową na odrysowane kółka, po równo na każde z nich. Wstaw do piekarnika i piecz ciastka przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i otwórz. Pozostaw bezy w piekarniku, aż wystygną.
Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone ubij z cukrem w oddzielnej misce. Do serka mascarpone dodaj delikatnie śmietankę i razem połącz.
Ciastka posmaruj kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, udekoruj owocami i posyp delikatnie cukrem pudrem.