Szparagowych przepisów ciąg dalszy. Tym razem mega prosty przepis, ale niesamowicie pyszny! Szparagi pieczone z pomidorkami cherry, serkiem ricotta, serem Parmezan, orzechami laskowymi i oliwą z oliwek z białą truflą. Ta kompozycja smaków to po prostu bajka. Nie musicie mi wierzyć. Po prostu przygotujcie to danie w domu, a jestem przekonana, że podzielicie moje zdanie i w sezonie szparagowym będziecie przyrządzać je bardzo często. Inaczej po prostu się nie da.
Szparagi pieczone z pomidorkami cherry
Przyrządzenie:
Szparagi umyj zimną wodą i osusz. Odetnij twarde końcówki – około 2 – 3 centymetry od dołu.
Pomidorki umyj zimną wodą, osusz i przekrój na pół.
Ser Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
W naczyniu żaroodpornym połóż szparagi. Jeśli są grube, przekrój je wzdłuż na pół. Połóż także połówki pomidorków cherry.
Małą łyżeczką rozłóż serek ricotta. Całość posyp serem Parmezan.
Orzechy laskowe lekko posiekaj i także posyp na szparagach.
Całość skrop oliwą z oliwek z białą truflą. Posyp solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Nastaw piekarnik na 190 stopni. Naczynie ze szparagami wstaw na środkowy ruszt i piecz, aż wierzch lekko się zarumieni. Piecz 20 – 30 minut, w zależności od piekarnika.
Szparagi pieczone podawaj od razu.