Zapraszam na kolejny przepis na makaron. Tym razem użyłam makaron bavette. Ma bardzo fajny kształt. Coś pomiędzy spaghetti a tagliatelle. W tej potrawie jednymi z głównych składników są ukochane przeze mnie krewetki. Kupujcie najlepiej świeże i surowe. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości i musicie kupić mrożone to zwróćcie uwagę na to czy były uprzednio gotowane. Jeśli tak to pamiętajcie, że po rozmrożeniu (najlepiej w lodówce, a potem na durszlaku) nie należy ich długo smażyć. Około 2 – 3 minuty wystarczy, inaczej staną się gumowate. Makaron ze szpinakiem i krewetkami tym razem przyrządziłam z paseczkami cukinii i domowym sosem pomidorowym.
Makaron ze szpinakiem i krewetkami
Przyrządzenie:
Oczyść krewetki. Oderwij łeb, zdejmij pancerz, wyjmij przewód pokarmowy i zdejmij ogonek. Umyj krewetki zimną wodą i przełóż na durszlak.
Liście szpinaku umyj zimną wodą i osusz na durszlaku lub w suszarce do sałat.
Cukinię umyj zimną wodą. Odetnij końcówki. Wydrąż miąższ i odrzuć. Resztę cukinii pokrój w paseczki.
Czosnek obierz i posiekaj.
Makaron ugotuj prawie al dente (około minutę krócej) w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i smaż mieszając około 30 sekund. Dodaj krewetki i smaż mieszając około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj paseczki cukinii i po chwili liście szpinaku. Po kolejnej minucie wlej sos pomidorowy oraz pół szklanki wody z gotowania makaronu. Dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Makaron ze szpinakiem i krewetkami podawaj od razu posypany świeżo zmielonym czarnym pieprzem.