W zimne dni uwielbiam jeść pożywne gorące zupy. Nie przygotowywałam jeszcze zupy z fenkułem, który bardzo lubię. Pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie połączenie tego warzywa z ziemniakami, cebulą i czosnkiem. Ugotowanie tych składników razem z kawałkiem wędzonej łopatki wieprzowej. Po wyjęciu mięsa powstaje pyszna, gęsta i sycąca zupa krem z kopru włoskiego i ziemniaków z posmakiem wędzonki. Podałam ją z chrupiącymi skwarkami wędzonej łopatki i chipsami ziemniaczanymi.
Zupa krem z kopru włoskiego
Przyrządzenie:
Ziemniaki na chipsy wyszoruj szczoteczką i umyj zimną wodą. Pokrój w cieniutkie plasterki. Możesz to zrobić np. obieraczką do warzyw. Plasterki ziemniaków połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz, aż się zarumienią i będą chrupkie. Odstaw na bok.
Pozostałe ziemniaki obierz, umyj zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Z łopatki wieprzowej odetnij dolną część z tłuszczem. Resztę pokrój w kostkę i usmaż na patelni, aż będzie chrupka. Jeśli będzie miała za mało tłuszczu dodaj łyżeczkę masła klarowanego. Odstaw na bok.
Bulwy kopru włoskiego umyj, odetnij twarde końcówki. Zielone części odetnij i zostaw do podania. Bulwy pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Po chwili smażenia dodaj także ziemniaki i koper włoski. Smaż mieszając około 5 minut. Do garnka dodaj także kawałek łopatki wędzonej z tłuszczem. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Zalej całość wodą, niewiele ponad warzywa. Wlej sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie.
Wyjmij łopatkę wieprzową, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zmiksuj zupę, aż będzie gładka i aksamitna. Dopraw do smaku solą morską i zmielonym białym pieprzem.
Zupa krem z kopru włoskiego bardzo dobrze smakuje podana z chipsami z ziemniaków, chrupiącymi kawałeczkami wędzonej łopatki wieprzowej i skropiona olejem z orzechów arachidowych.
smacznego