Uwielbiam wszystkie rodzaje małży. Chyba pod każdą postacią. Gotowane z winem czy z pomidorami, z makaronem, albo zapiekane. Małże hiszpańskie przygotowałam w bardzo prosty sposób. Nie da się zepsuć tego dania. Zapewniam, że każdy świetnie sobie z nim poradzi. Małże możecie kupić żywe i wtedy trzeba je dobrze oczyścić. Czasem kupuję również oczyszczone i gotowane. W tym wypadku gotowanie trwa tylko 2 minuty.
Tym razem małże hiszpańskie gotowałam w mleku kokosowym z chilli, cebulą szalotką, czosnkiem i sokiem z cytryny. Do tego dużo świeżej kolendry i jest wspaniale. Polecam podać je ze świeżą bagietką i kieliszkiem dobrego zimnego wytrawnego wina.
Małże hiszpańskie w mleku kokosowym
Przyrządzenie:
Małże wyszoruj dokładnie, zeskrob narośla i oderwij włókniste nitki. Otwarte muszle przeważnie świadczą o tym, że małże są martwe. Uderz je nieostrą stroną noża – jeśli się zamkną to znaczy, że są żywe. W innym wypadku należy je wyrzucić.
Cebule szalotki obierz i pokrój w piórka.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Papryczki chili posiekaj.
Kolendrę grubo posiekaj.
W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i papryczki chili. Smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę, także mieszając.
Wrzuć oczyszczone małże. Wlej mleko kokosowe i sok z cytryny. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryj garnek doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj małże hiszpańskie przez 5 minut od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
Pod koniec gotowania małży wrzuć połowę posiekanej kolendry. Wymieszaj i zestaw z ognia.
Małże nakładaj do głębokich talerzy najlepiej chochlą, razem z mlekiem kokosowym. Z góry posyp pozostałą kolendrą.
Podawaj od razu ze świeżą bagietką.
smacznego