Przepis na bezy

Zrobiłam dwie tarty, do których potrzebne mi było 16 żółtek – do masy oczywiście. Zostało mi 16 białek i w związku z tym postanowiłam wykorzystać je do przygotowania bez. Mnóstwo bez i jedna Pavlova. W tym poście przedstawiam podstawowy przepis na bezy – kruche i delikatne na zewnątrz i miękkie, lepkie w środku.
Takie uwielbiam najbardziej. Pokażę Wam także jak przygotować bezy cytrynowe, bo takie też robiłam. Będzie mega słodko i pysznie.

przepis na bezy
Przepis na bezy

Przepis na bezy

Przyrządzenie:

Nastaw piekarnik na 130 stopni.

Białka ubij w mikserze na pianę. Cały czas miksując, dodawaj małe porcje cukru. Nie przestając miksować, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Miksuj całość jeszcze 3 minuty. Masa powinna być błyszcząca i gładka.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż okrągłe porcje masy na bezy. Możesz zrobić to łyżką albo szprycą. Połóż je tak, aby połowa była bardziej płaska – to będą spody bez.

Włóż bezy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zmniejsz grzanie piekarnika do 100 stopni i piecz bezy jeszcze 45 minut.

Przygotuj krem z serka mascarpone. Umyj listki mięty i osusz. Posiekaj. Ubij serek mascarpone. W oddzielnym naczyniu ubij zimną śmietankę. Pod koniec doda przesiany cukier puder. Delikatnie połącz śmietankę z serkiem mascarpone i posiekanymi listkami mięty.

Przygotuj masło orzechowe. Orzeszki ziemne wsyp do malaksera i miksuj, aż powstanie gładziutka masa. Pod koniec dodaj trochę soli do smaku.

Bezy jedz bez dodatków, z bitą śmietaną, z kremem z serka mascarpone, z malinami i masłem orzechowym lub z innymi, ulubionymi dodatkami.

Smacznego

przepis na bezy

przepis na bezy

  • 8 białek z dużych jaj
  • 450 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu z białego wina

bezy cytrynowe: Do składników na podstawowy przepis na bezy, dodaj skórkę startą z dwóch cytryn na koniec przyrządzania masy.

krem z serka mascarpone z miętą:

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml zimnej śmietanki 36%
  • 2 łyżka cukru pudru
  • 30 listków mięty

masło orzechowe:

  • 300 g orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
  • sól do smaku

dodatki:

  • maliny