Zrobiłam dwie tarty, do których potrzebne mi było 16 żółtek – do masy oczywiście. Zostało mi 16 białek i w związku z tym postanowiłam wykorzystać je do przygotowania bez. Mnóstwo bez i jedna Pavlova. W tym poście przedstawiam podstawowy przepis na bezy – kruche i delikatne na zewnątrz i miękkie, lepkie w środku.
Takie uwielbiam najbardziej. Pokażę Wam także jak przygotować bezy cytrynowe, bo takie też robiłam. Będzie mega słodko i pysznie.
Przepis na bezy
Przyrządzenie:
Nastaw piekarnik na 130 stopni.
Białka ubij w mikserze na pianę. Cały czas miksując, dodawaj małe porcje cukru. Nie przestając miksować, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Miksuj całość jeszcze 3 minuty. Masa powinna być błyszcząca i gładka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż okrągłe porcje masy na bezy. Możesz zrobić to łyżką albo szprycą. Połóż je tak, aby połowa była bardziej płaska – to będą spody bez.
Włóż bezy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zmniejsz grzanie piekarnika do 100 stopni i piecz bezy jeszcze 45 minut.
Przygotuj krem z serka mascarpone. Umyj listki mięty i osusz. Posiekaj. Ubij serek mascarpone. W oddzielnym naczyniu ubij zimną śmietankę. Pod koniec doda przesiany cukier puder. Delikatnie połącz śmietankę z serkiem mascarpone i posiekanymi listkami mięty.
Przygotuj masło orzechowe. Orzeszki ziemne wsyp do malaksera i miksuj, aż powstanie gładziutka masa. Pod koniec dodaj trochę soli do smaku.
Bezy jedz bez dodatków, z bitą śmietaną, z kremem z serka mascarpone, z malinami i masłem orzechowym lub z innymi, ulubionymi dodatkami.
Smacznego