Spaghetti z cielęciną i pomidorami

Spaghetti z cielęciną mieloną i świeżymi, dojrzałymi pomidorami to chyba ulubione danie moich dzieci. Do sosu dodaję także startą marchewkę, posiekaną cebulkę i przyprawy i wychodzi obłędny. Delikatne mięso cielęciny rozpływa się w ustach, a słodki smak pomidorów w połączeniu z masłem klarowanym powoduje, że nie można przestać jeść. Zapraszam.

spaghetti z cielęciną

Spaghetti z cielęciną i pomidorami

Przyrządzenie:

Mięso umyj zimną wodą, osusz i ewentualnie oczyść z błonek. Zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj słodką paprykę, wlej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.

Cebulę pokrój w kostkę.

Czosnek posiekaj.

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj mieloną cielęcinę i smaż na średnim ogniu około 8 minut.

Dodaj pomidory, marchewkę i czosnek. Wymieszaj całość, zakryj patelnię pokrywką i duś sos około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzuć kilka listków bazylii do sosu.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Wlej do sosu łyżkę wody z gotowania makaronu.

Do sosu dodaj śmietanę. Wymieszaj. Ewentualnie dopraw sos solą i pieprzem. Wymieszaj makaron z sosem.

Spaghetti z cielęciną podawaj ciepłe posypane startym parmezanem i paseczkami listków bazylii.

Smacznego

spaghetti z cielęciną

spaghetti z cielęciną

spaghetti z cielęciną

  • 30 dag mięsa udźca cielęcego
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 4 małe młode marchewki bądź 2 duże
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • około 400 g makaronu spaghetti
  • masło klarowane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietany 18%
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka listków bazylii
  • ser parmezan do posypania