Spaghetti z cielęciną mieloną i świeżymi, dojrzałymi pomidorami to chyba ulubione danie moich dzieci. Do sosu dodaję także startą marchewkę, posiekaną cebulkę i przyprawy i wychodzi obłędny. Delikatne mięso cielęciny rozpływa się w ustach, a słodki smak pomidorów w połączeniu z masłem klarowanym powoduje, że nie można przestać jeść. Zapraszam.
Spaghetti z cielęciną i pomidorami
Przyrządzenie:
Mięso umyj zimną wodą, osusz i ewentualnie oczyść z błonek. Zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj słodką paprykę, wlej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
Cebulę pokrój w kostkę.
Czosnek posiekaj.
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj mieloną cielęcinę i smaż na średnim ogniu około 8 minut.
Dodaj pomidory, marchewkę i czosnek. Wymieszaj całość, zakryj patelnię pokrywką i duś sos około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzuć kilka listków bazylii do sosu.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Wlej do sosu łyżkę wody z gotowania makaronu.
Do sosu dodaj śmietanę. Wymieszaj. Ewentualnie dopraw sos solą i pieprzem. Wymieszaj makaron z sosem.
Spaghetti z cielęciną podawaj ciepłe posypane startym parmezanem i paseczkami listków bazylii.
Smacznego