Stek ze szparagami i truskawką

Wiosenny czas to najwspanialszy okres w roku, bo jest tyle świeżych, pysznych i dojrzałych warzyw i owoców! Moje ukochane zielone szparagi, zielona fasolka i oczywiście truskawki. Pomyślałam, że zjadłabym danie syte, ale jednocześnie lekkie, właśnie z warzywami tego sezonu. Stek ze szparagami, fasolką zieloną, truskawkami, serem feta i prażonymi orzeszkami pinii to był pomysł doskonały. Sałatka idealna na ciepłe dni. Całość polana sosem z syropu z daktyli, tymianku, czosnku i soku z cytryny. Pyszności! Róbcie koniecznie w domu.

stek ze szparagami

Stek ze szparagami i truskawką

Przyrządzenie:

Zieloną fasolkę, szparagi oraz truskawki umyj dokładnie pod zimną wodą.

Z truskawek odetnij szypułki. Przekrój owoce na pół.

Ze szparagów odetnij twarde końcówki. Obieraczką do warzyw pokrój szparagi na wstążki. Coś jakby makaron pappardelle.

Z zielonej fasolki odetnij ogonki.

Fetę pokrój w kostkę.

Blenderem zmieszaj składniki na sos. Proporcje dobierz najlepiej sam – wedle Twoich upodobań smakowych.

Fasolkę zieloną oraz szparagi ugotuj na parze. Tak, aby były al dente.

Na patelni upraż orzeszki pinii.

Steki smaż na grillowej patelni z obu stron po około 3 minuty. Wtedy będą średnio wysmażone. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmij z patelni i odstaw na 6 minut, aby odpoczęły. Po tym czasie pokrój je w plasterki.

Na talerzach połóż fasolkę, szparagi, połówki truskawek, fetę oraz pokrojone w plastry steki wołowe. Posyp także orzeszki pinii.

Sałatkę polej sosem z daktyli. Najlepiej nie dotykając mięsa.

Steki ze szparagami, fasolką, truskawkami i innymi pysznościami zjadaj od razu.

Smacznego bardzo

stek ze szparagami

stek ze szparagami

stek ze szparagami

stek ze szparagami

  • 2 steki z antrykotu wołowego sezonowane (każdy po około 180 g)
  • 10 zielonych szparagów
  • 20 sztuk zielonej fasolki
  • 12 truskawek
  • 100 g dobrego sera feta (najlepiej prawdziwego greckiego – kupuje się w kawałku w zalewie)
  • 2 garści orzeszków pinii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sos:

  • sok z cytryny
  • syrop z daktyli
  • olej lniany
  • listki świeżego tymianku
  • czosnek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz