Wiosenny czas to najwspanialszy okres w roku, bo jest tyle świeżych, pysznych i dojrzałych warzyw i owoców! Moje ukochane zielone szparagi, zielona fasolka i oczywiście truskawki. Pomyślałam, że zjadłabym danie syte, ale jednocześnie lekkie, właśnie z warzywami tego sezonu. Stek ze szparagami, fasolką zieloną, truskawkami, serem feta i prażonymi orzeszkami pinii to był pomysł doskonały. Sałatka idealna na ciepłe dni. Całość polana sosem z syropu z daktyli, tymianku, czosnku i soku z cytryny. Pyszności! Róbcie koniecznie w domu.
Stek ze szparagami i truskawką
Przyrządzenie:
Zieloną fasolkę, szparagi oraz truskawki umyj dokładnie pod zimną wodą.
Z truskawek odetnij szypułki. Przekrój owoce na pół.
Ze szparagów odetnij twarde końcówki. Obieraczką do warzyw pokrój szparagi na wstążki. Coś jakby makaron pappardelle.
Z zielonej fasolki odetnij ogonki.
Fetę pokrój w kostkę.
Blenderem zmieszaj składniki na sos. Proporcje dobierz najlepiej sam – wedle Twoich upodobań smakowych.
Fasolkę zieloną oraz szparagi ugotuj na parze. Tak, aby były al dente.
Na patelni upraż orzeszki pinii.
Steki smaż na grillowej patelni z obu stron po około 3 minuty. Wtedy będą średnio wysmażone. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmij z patelni i odstaw na 6 minut, aby odpoczęły. Po tym czasie pokrój je w plasterki.
Na talerzach połóż fasolkę, szparagi, połówki truskawek, fetę oraz pokrojone w plastry steki wołowe. Posyp także orzeszki pinii.
Sałatkę polej sosem z daktyli. Najlepiej nie dotykając mięsa.
Steki ze szparagami, fasolką, truskawkami i innymi pysznościami zjadaj od razu.
Smacznego bardzo