Makaron z pesto z kolendry i pistacji

Jeśli tak jak ja tym razem, nie macie czasu na przygotowanie obiadu, a chcecie zjeść coś pysznego, to tutaj jest przepis idealny dla Was. Błyskawiczny w przygotowaniu makaron z pesto z kolendry i orzeszków pistacjowych. Podałam go także z chrupiącymi kawałeczkami kiełbasy chorizo. Nie widzicie ich na większości zdjęć, bo przypomniałam sobie o nich po krótkiej sesji, w trakcie jedzenia. Chwilę potem nałożyłam kolejną porcję, aby pokazać Wam, że taka opcja też była.

makaron z pesto z kolendry

Makaron z pesto z kolendry i pistacji

pPrzyrządzenie:

Kiełbasę chorizo pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na suchej patelni, na chrupko. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zmiksuj wszystkie składniki na pesto.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.

Na patelni podgrzej pesto z kolendry. Dodaj makaron oraz 1 łyżkę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj całość dokładnie i podgrzej.

Makaron z pesto z kolendry podaj posypany chrupiącymi kawałkami chorizo, kilkoma orzeszkami pistacjowymi i listkami kolendry. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

makaron z pesto z kolendry

makaron z pesto z kolendry

makaron z pesto z kolendry

makaron z pesto z kolendry

  • 300 g makaronu casarecce lub innego przez Was ulubionego
  • 200 g ostrej kiełbasy chorizo

na pesto:

  • 4 łyżki startego sera Pecorino Romano
  • 4 łyżki obranych z łupinek orzeszków pistacjowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 garści świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek estra vergine (około 8 łyżek)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz