Na targu możemy już rozkoszować się widokiem wielu młodych wspaniałych warzyw i owoców. Szparagi, botwina, młode ziemniaki czy rabarbar. Uwielbiam wiosnę! Podczas mojej ostatniej wizyty na targu kupiłam świeżutką pierś kaczki. Bardzo chciałam połączyć ją z wiosennymi smakami, dlatego przygotowałam danie, które Wam dzisiaj prezentuję. Młode ziemniaki, zielone szparagi, rukola i twardy ser kozi w sosie miodowo – musztardowym, idealnie skomponowały się z delikatnym mięsem kaczki.
Pierś kaczki z wiosennymi warzywami
Przyrządzenie:
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Ze szparagów odetnij twarde końcówki, umyj szparagi, przekrój wzdłuż na pół i ugotuj na parze. Przełóż do zimnej wody (najlepiej z lodem), aby nie straciły koloru i jędrności.
Zmiksuj (najlepiej blenderem) składniki na sos. Dolej trochę wody, jeśli jest za gęsty.
Świeżą pierś kaczki umyj pod zimną wodą i osusz. Usmaż na rozgrzanej patelni, od strony skóry, aż będzie złocista i chrupiąca. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz 10 – 15 minut, aż pierś kaczki będzie gotowa – w środku soczysta i miękka. Odłóż na chwilę, aby „odpoczęła”.
W misce wymieszaj gorące ziemniaki pokrojone na ćwiartki, odcedzone szparagi, pokrojony w kostkę ser kozi, rukolę i sos (wlej tyle ile uważasz :). Na talerzu połóż warzywa, a na nich pokrojoną w plasterki kaczkę. Ją także polej sosem.
Możesz przygotować każdemu swoją porcję. Ja dzisiaj podałam wszystko na jednym talerzu, z którego każdy nakładał sobie na swój.
Smacznego