Pierś kaczki z wiosennymi warzywami

Na targu możemy już rozkoszować się widokiem wielu młodych wspaniałych warzyw i owoców. Szparagi, botwina, młode ziemniaki czy rabarbar. Uwielbiam wiosnę! Podczas mojej ostatniej wizyty na targu kupiłam świeżutką pierś kaczki. Bardzo chciałam połączyć ją z wiosennymi smakami, dlatego przygotowałam danie, które Wam dzisiaj prezentuję. Młode ziemniaki, zielone szparagi, rukola i twardy ser kozi w sosie miodowo – musztardowym, idealnie skomponowały się z delikatnym mięsem kaczki.

pierś kaczki

Pierś kaczki z wiosennymi warzywami

Przyrządzenie:

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

Ze szparagów odetnij twarde końcówki, umyj szparagi, przekrój wzdłuż na pół i ugotuj na parze. Przełóż do zimnej wody (najlepiej z lodem), aby nie straciły koloru i jędrności.

Zmiksuj (najlepiej blenderem) składniki na sos. Dolej trochę wody, jeśli jest za gęsty.

Świeżą pierś kaczki umyj pod zimną wodą i osusz. Usmaż na rozgrzanej patelni, od strony skóry, aż będzie złocista i chrupiąca. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz 10 – 15 minut, aż pierś kaczki będzie gotowa – w środku soczysta i miękka. Odłóż na chwilę, aby „odpoczęła”.

W misce wymieszaj gorące ziemniaki pokrojone na ćwiartki, odcedzone szparagi, pokrojony w kostkę ser kozi, rukolę i sos (wlej tyle ile uważasz :). Na talerzu połóż warzywa, a na nich pokrojoną w plasterki kaczkę. Ją także polej sosem.

Możesz przygotować każdemu swoją porcję. Ja dzisiaj podałam wszystko na jednym talerzu, z którego każdy nakładał sobie na swój.

Smacznego

pierś kaczki

pierś kaczki

  • 1 duża pierś kaczki bądź 2 mniejsze
  • kilka młodych ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 garści umytych i osuszonych liści rukoli
  • 150 g twardego sera koziego

sos:

  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 – 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 żółtko
  • około 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść świeżych listków tymianku
  • woda