Tarta cytrynowa, którą Wam tutaj prezentuję to prawdziwe mistrzostwo świata! Podbiła serca całej mojej rodziny i zniknęła w oka mgnieniu. Mam już w głowie pomysły na różne jej wariacje. Na pewno je także poznacie. Teraz czytajcie uważnie, zapisujcie składniki, pędźcie do sklepu na zakupy i pieczcie ze mną tą cudowną tartę cytrynową.
Tarta cytrynowa na migdałowym spodzie
Przyrządzenie:
Połącz ze sobą składniki na ciasto, jak najkrócej ugniatając – możesz to zrobić w robocie kuchennym. Uformuj kulę, zwiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto, ugnieć chwilę i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Rozłóż w formie do pieczenia dokładnie. Widelcem nakłuj spód. Na wierzch połóż folię aluminiową i wysyp na nią groch bądź ryż.
Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut. Wysyp groch lub ryż, zdejmij folię i wstaw tartę do piekarnika ponownie. Piecz, aż się ładnie przyrumieni.
Do miski zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Ze wszystkich cytryn wyciśnij sok i także wlej do miski. Dodaj jajka, żółtka, cukier i mąkę i wszystko zmiksuj. Przelej do rondelka i podgrzewaj mieszając. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2 – 3 minuty, cały czas mieszając, aby krem się nie zważył. Zdejmij z ognia i mieszając dodawaj kawałeczki masła. Wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj.
Wlej krem cytrynowy na tartę. Odstaw do ostygnięcia. Wstaw tartę do lodówki na noc.
Tarta cytrynowa doskonale smakuje z pyszną kawą albo ulubioną herbatą. Możesz udekorować ją plasterkami cytryny i migdałami albo bitą śmietaną.
Smacznego