Makaron z anchois, kaparami, oliwkami i rukolą

To co ugotuję na obiad mam przeważnie przemyślane dzień wcześniej, składniki są przygotowane i ułożony w głowie plan działania. Nadchodzą jednak czasem takie dni, że jest inaczej i muszę przygotować danie z produktów, które mam w domu. Wtedy niezawodny jest makaron.Zawsze można przyrządzić pyszne danie z makaronem. Składniki na pewno uda się znaleźć takie, aby wyszła fajna potrawa. Dzisiaj prezentuję Wam właśnie jedną z nich. Przygotowałam pełnoziarnisty makaron z anchois, kaparami, czarnymi oliwkami i rukolą. Aby podkręcić smak dodałam do niego świeżo starty ser cheddar. Danie błyskawiczne w przygotowaniu, obłędnie pyszne, a w dodatku bardzo zdrowe. Czego chcieć więcej?

makaron pełnoziarnisty

Makaron z anchois, kaparami, oliwkami i rukolą

Przyrządzenie:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij szalotkę. Dodaj filety anchois i kapary. Smaż mieszając około 5 minut.

Dodaj czosnek, zamieszaj. Dodaj oliwki.

Na patelnię wrzuć odcedzony makaron. Dodaj starty cheddar. Wymieszaj. Jak ser się rozpuści dodaj rukolę, wymieszaj i dopraw całość pieprzem. Soli nie używaj, bo filety anchois są wystarczająco słone.

Podawaj od razu.

Smacznego

makaron z anchois

makaron świderki

makaron z rukolą

  • 250 g pełnoziarnistego makaronu świderki
  • słoiczek (78 g) filetów anchois w oleju, odsączonych
  • 1 posiekana cebula szalotka
  • 2 łyżki kaparów sparzonych wrzątkiem i posiekanych
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 10 czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w plasterki
  • 2 garście umytej i osuszonej rukoli
  • 2 łyżki świeżo startego sera cheddar
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo zmielony czarny pieprz