To co ugotuję na obiad mam przeważnie przemyślane dzień wcześniej, składniki są przygotowane i ułożony w głowie plan działania. Nadchodzą jednak czasem takie dni, że jest inaczej i muszę przygotować danie z produktów, które mam w domu. Wtedy niezawodny jest makaron.Zawsze można przyrządzić pyszne danie z makaronem. Składniki na pewno uda się znaleźć takie, aby wyszła fajna potrawa. Dzisiaj prezentuję Wam właśnie jedną z nich. Przygotowałam pełnoziarnisty makaron z anchois, kaparami, czarnymi oliwkami i rukolą. Aby podkręcić smak dodałam do niego świeżo starty ser cheddar. Danie błyskawiczne w przygotowaniu, obłędnie pyszne, a w dodatku bardzo zdrowe. Czego chcieć więcej?
Makaron z anchois, kaparami, oliwkami i rukolą
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij szalotkę. Dodaj filety anchois i kapary. Smaż mieszając około 5 minut.
Dodaj czosnek, zamieszaj. Dodaj oliwki.
Na patelnię wrzuć odcedzony makaron. Dodaj starty cheddar. Wymieszaj. Jak ser się rozpuści dodaj rukolę, wymieszaj i dopraw całość pieprzem. Soli nie używaj, bo filety anchois są wystarczająco słone.
Podawaj od razu.
Smacznego