Makaron z kurczakiem i boczniakami w sosie z sera Camembert

Czasem zadaję sobie pytanie: czy może być więcej pomysłów na makaron niż te, które już znam? Jak tylko chwilę się zastanawiam, odpowiedź jednak zawsze jest jednoznaczna: oczywiście tak. Po chwili przemyślenia wiem, że w mojej głowie jest chyba niezliczona ilość wariacji makaronowych. Dzisiaj kolejna – makaron z kurczakiem, boczniakami i selerem naciowym w aksamitnym sosie z sera Camembert… wspaniale, prawda? Ale to nie wszystko – do tego oliwa z oliwek z truflą i prażone orzechy laskowe – danie idealne. Czosnkowa rodzina w pełni zadowolona, możecie zresztą zobaczyć moje pomocniczki w trakcie robienia zdjęć – nie mogły się powstrzymać od jedzenia.

makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem i boczniakami w sosie z sera Camembert

Przyrządzenie:

Kawałki kurczaka włóż do miski. Dodaj czosnek, gałązki tymianku, około 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na noc.

Wyjmij kurczaka z lodówki 30 minut przed smażeniem, aby doszedł do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Z marynaty kurczaka wyjmij gałązki tymianku i smaż kurczaka, aż będzie jędrny, około 8 minut, mieszając cały czas.

Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj szalotkę, czosnek i seler naciowy. Smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj boczniaki i smaż 5 minut. Dodaj ser Camembert i mieszaj sos, aż ser się rozpuści.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Do patelni z warzywami i serem dołóż kurczaka i śmietanę. Wymieszaj wszytko dokładnie. Przełóż makaron prosto z wody i wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Raz jeszcze całość wymieszaj dokładnie. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Makaron z kurczakiem podawaj od razu posypany uprażonymi orzechami laskowymi.

Smacznego

makaron z kurczakiem

DSC_6555

makaron z kurczakiem

DSC_6561

DSC_6565

makaron z kurczakiem

  • 80 dag piersi z kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w większą kostkę
  • 30 dag boczniaków pokrojonych w paseczki
  • 2 cebule szalotki posiekane
  • 4 łodygi selera naciowego pozbawionego włókien i pokrojonego w plasterki
  • 30 dag francuskiego miękkiego sera Camembert
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • masło klarowane do smażenia
  • 400 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek z truflami Olitalia
  • 6 gałązek tymianku cytrynowego
  • 100 g orzechów laskowych utłuczonych lekko w moździerzu i uprażonych na suchej patelni
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz