Pulpeciki z indyka z quinoa

Pulpeciki z indyka z quinoa

Jak chyba każda mama staram się karmić moje dzieci zdrowo i pożywnie. Po pierwsze posiłki, które im przygotowuję muszą im smakować, a po drugie bardzo zależy mi na tym, aby miały wysoką zawartość witamin i potrzebnych minerałów. Cieszę się także, że moje dzieci nie należą do tych bardzo wybrednych. Przeważnie zanim powiedzą „nie”, spróbują danej potrawy, aby samemu zdecydować czy im smakuje czy lepiej odmówić tym razem.

Makarony uwielbiamy wszyscy, to zapewne zdążyliście już zauważyć. Pod każdą postacią i w przeróżnych kombinacjach – Czosnkowa rodzina pochłonie wszystkie ich ilości.

Lubimy także klasyczną wersję makaronu z pulpetami wołowo – wieprzowymi w sosie pomidorowym. Tym razem chciałam jednak wykorzystać chudsze mięso i wybrałam filet z indyka. Aby pulpeciki nie były zbyt suche, postanowiłam dodać do niego ugotowaną komosę ryżową, czyli quinoa. Jest bogata w białko, ma niski indeks glikemiczny, jest źródłem wielu witamin, Omega – 3 i błonnika. Po ugotowaniu wokół ziaren komosy tworzy się lekko lepkowata otoczka, która idealnie „wiąże” składniki pulpecików. Udało mi się jeszcze kupić naprawdę pyszne, dojrzałe i słodziutkie pomidory. Zrobiłam z nich sos. Pulpeciki z indyka z quinoa w sosie pomidorowym z makaronem tagliatelle wszystkim bardzo smakowały. Wam też zasmakują. Także – do roboty!

pulpeciki z indyka

Pulpeciki z indyka z quinoa

Przyrządzenie:

Komosę ryżową ugotuj według zaleceń na opakowaniu.

Oczyszczonego fileta z indyka umyj pod zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj quinoa, jajko, bułkę, czosnek, cebulę i szczypior. Dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dodaj obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze części pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię i duś pomidory około 10 minut, na średnim ogniu. Pomidory zmiksuj i dodaj porwane listki bazylii.

Na drugiej patelni rozgrzej drugą łyżkę masła klarowanego. W rękach formuj małe kulki mięsne (zmocz ręce jeśli zbytnio się przyklejają) i smaż na dużym ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią. Zdejmuj na talerz obok. Gdy wszystkie będą podsmażone, na tą samą patelnię wlej sos pomidorowy i włóż pulpeciki. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ugotujesz makaron.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Do sosu pomidorowego wlej łyżkę wody z gotowania makaronu.

Odcedzony makaron wymieszaj z sosem i pulpecikami z indyka. Jeśli nie będziesz od razu jeść całości, ugotuj makaronu tylko tyle ile potrzebujeszw tej chwili i wymieszaj z częścią sosu. Inaczej makaron stanie się zbyt miękki.

Na talerzu ułóż porcję makaronu z pulpecikami z indyka i quinoa w sosie pomidorowym. Posyp je świeżo startym parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (dla dzieci bez pieprzu;)

Smacznego

pulpeciki z indyka

pulpeciki z indyka

pulpeciki z indyka

 

  • 500 g fileta z indyka
  • 3 łyżki quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku, odciśnięta i zmielona w maszynce do mięsa
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem, posiekane
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • masło klarowane do smażenia
  • 12 porwanych listków bazylii
  • makaron tagliatelle Arrighi
  • ser parmezan do posypania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz