To będzie ostatni już niestety przepis biorący udział w konkursie Szwajcarskie Inspiracje, którego organizatorem jest Victorinox. Napisałam niestety, bo do akcji można zgłosić jedynie 3 przepisy, a tak się „wkręciłam” w smaki Szwajcarii, że chętnie przygotowałabym jeszcze kilka szwajcarskich wariacji. Cieszę się jednak, że powstał taki konkurs, bo przybliżył mi kuchnię szwajcarską, jak się okazało, bardzo ciekawą i apetyczną. To, że królują w niej różnego rodzaju pyszne sery zdecydowanie do mnie przemawia, dlatego w każdym zaproponowanym przeze mnie przepisie znalazły się różne ich rodzaje. W poniższym znalazł się także ser Blaui Geiss. Przyznam, że zapoznałam się z nim na potrzeby tego konkursu i jest pyszny. To niebiesko – zielony ser pleśniowy kozi. Dowiedziałam się, że karczochy, które bardzo lubię, uprawiane są w Szwajcarii i bardzo często używane są w kuchni szwajcarskiej. Szpinak również nie jest Szwajcarom obcy. Dlatego te warzywa stały się także składnikami mojej serowej pizzy. Szwajcarska pizza serowa ze szpinakiem i karczochami jest wyjątkowo pyszna. Przekonajcie się sami.