Szwajcarska pizza serowa

To będzie ostatni już niestety przepis biorący udział  w konkursie Szwajcarskie Inspiracje, którego organizatorem jest Victorinox. Napisałam niestety, bo do akcji można zgłosić jedynie 3 przepisy, a tak się „wkręciłam” w smaki Szwajcarii, że chętnie przygotowałabym jeszcze kilka szwajcarskich wariacji. Cieszę się jednak, że powstał taki konkurs, bo przybliżył mi kuchnię szwajcarską, jak się okazało, bardzo ciekawą i apetyczną. To, że królują w niej różnego rodzaju pyszne sery zdecydowanie do mnie przemawia, dlatego w każdym zaproponowanym przeze mnie przepisie znalazły się różne ich rodzaje. W poniższym znalazł się także ser Blaui Geiss. Przyznam, że zapoznałam się z nim na potrzeby tego konkursu i jest pyszny. To niebiesko – zielony ser pleśniowy kozi. Dowiedziałam się, że karczochy, które bardzo lubię, uprawiane są w Szwajcarii i bardzo często używane są w kuchni szwajcarskiej. Szpinak również nie jest Szwajcarom obcy. Dlatego te warzywa stały się także składnikami mojej serowej pizzy. Szwajcarska pizza serowa ze szpinakiem i karczochami jest wyjątkowo pyszna. Przekonajcie się sami.

szwajcarska pizza
Szwajcarska pizza serowa

Szwajcarska pizza serowa

Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i ziołami. Dolej olej i 100 – 150 ml ciepłej wody i zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Na rozgrzanym maśle klarowanym (1 łyżka) zeszklij cebule szalotki. Dodaj czosnek i po 30 sekundach liście szpinaku. Dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia, gdy „zwiędnie” i osącz z nadmiaru powstałej wody.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, podziel na mniejsze części i rozwałkuj cienko na okrągłe placki, pomagając sobie rękami i podsypując mąką. Ułóż w natłuszczonej formie lub na blasze do pieczenia.
Połóż ser Raclette, szpinak, karczochy, ser Blaui Geiss i posyp z góry serem Gruyere.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz około 20 – 30 minut, w zależności od wielkości pizzy.
Smacznego
szwajcarska pizza
szwajcarska pizza
szwajcarska pizza
Szwajcarskie inspiracje

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 torebka suszonych drożdży (80 g)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • ciepła woda
dodatki:
  • 30 dag liści szpinaku umytego i osuszonego
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 20 dag sera Blaui Geiss (jeśli nie masz możesz zastąpić innym niebieskim bądź zielonym pleśniowym), pokrojonego w kostkę
  • 20 dag sera Raclette (ja miałam w plastrach)
  • 20 dag świeżo startego sera Gruyere
  • 1 puszka (450 g) serc karczochów w zalewie octowej, odsączonych i pokrojonych na połówki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej