Krabowe ciasteczka i Złoto Hiszpanii
Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie „ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria”, którego organizatorem jest właśnie firma ZŁOTO HISZPANII. Zadanie konkursowe polega na wykonaniu, opisaniu i sfotografowaniu autorskiego dania typu tapas przygotowanego w oparciu o typowe składniki i dania kuchni hiszpańskiej. Wygrana jest wymarzona, bo to weekendowy wyjazd do Barcelony wraz z atrakcjami kulinarnymi i winiarskimi, w tym z wizytami w najlepszych tapas barach. I jak tu nie podjąć wyzwania?
Uwielbiam Hiszpanię i kuchnię hiszpańską, dlatego z przyjemnością będę w najbliższym czasie „ćwiczyła” i próbowała przygotowywać różne tapas, aby finalnie wybrać to najlepsze na konkurs.
Miałam okazję posmakować hiszpańskich pyszności podczas czwartkowego spotkania w tapas barze Złoto Hiszpanii na Pl. Wilsona w Warszawie. Cudowne miejsce! Wszystko niesamowite, najwyższej jakości produkty, no i moje ukochane owoce morza! Zachwycił mnie wygląd świeżutkiego tuńczyka czy żabnicy, pięknych krewetek i małży św. Jakuba. Są też oczywiście najpyszniejsze sery hiszpańskie, oliwki, oliwy i wina. Ogromne wrażenia smakowe zrobiła na mnie najlepsza szynka na świecie – JOSELITO Gran Reserva. Nigdy lepszej nie jadłam i przypuszczam, że już nigdzie nie zjem. W tak wspaniałym sklepie nie mogło oczywiście zabraknąć trufli – dla mnie dopełnienie idealne. Gdybym mogła robiłabym zakupy tylko tam, a najchętniej to bym tam zamieszkała. Koniecznie odwiedźcie jeden z trzech sklepów i tapas barów w Warszawie – nie pożałujecie, a nawet będziecie mi dziękować za polecenie tak wyjątkowego miejsca.
I kilka zdjęć Ewy Kubickiej.
Zapraszam Was na pierwsze moje tapas – krabowe ciasteczka. Wyszły przepyszne. Zdjęcia robiłam, gdy już robiło się ciemno na dworze, dlatego niestety nie oddają w pełni ich wspaniałego smaku. Mam jednak nadzieję, że mi uwierzycie i spróbujecie tego w domu
Krabowe ciasteczka
Składniki (na 12 ciasteczek):
na ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 70 g masła
- szczypta soli
- zimna woda
na nadzienie:
- 1 łyżka hiszpańskiej oliwy z oliwek
- 100 g sera Manchego świeżo startego
- 170 g mięsa z kraba z puszki
- 2 posiekane cebule szalotki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 100 ml hiszpańskiego wina białego wytrawnego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- posiekana natka pietruszki (około 2 łyżki)
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz