Sałatka z krewetkami

Na upalne dni idealna jest lekka letnia sałatka z krewetkami, kozim serkiem, borówkami i prażonymi orzeszkami pinii. Szybko się ją przygotowuje, jest niesamowicie smaczna i oczywiście bardzo zdrowa. Pięknie wygląda, już je się ją oczami.

sałatka z krewetkami
Sałatka z serem kozim, krewetkami i orzeszkami pinii

Sałatka z krewetkami, serem kozim, borówkami i orzeszkami pinii

Przyrządzenie:

Wymieszaj razem składniki sosu – proporcje według Twojego smaku i upodobań.
Krewetki oczyść, umyj pod zimną wodą i osusz. Usmaż je po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym maśle klarowanym. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu ułóż porcje sałat, serek kozi, awokado, krewetki, borówki amerykańskie. Całość posyp uprażonymi orzeszkami pinii i polej sosem daktylowym. Na górze posyp płatki parmezanu. Sałatka z krewetkami jest gotowa.

Smacznego

sałatka z krewetkami
sałatka z krewetkami
sałatka z krewetkami
  • 30 dag krewetek surowych mrożonych bądź świeżych
  • miks sałat
  • 2 awokado obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 3 łyżki uprażonych orzeszków pinii
  • 20 dag miękkiego serka koziego
  • ser parmezan
  • borówki amerykańskie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • masło klarowane
sos:
  • syrop z daktyli
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sok z cytryny
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz