To przepyszne ravioli z krewetkami powstało na potrzeby konkursu dla blogerów „Blogerzy w Zbożu”, organizowanym przez Krajową Federację Producentów Zbóż. Jest to moja propozycja do kategorii makarony. Zanim zabrałam się za przygotowywanie tego dania, sprawdziłam w słowniku Wikipedia – ravioli zaliczają się do makaronów.
Bardzo dobrze, że wzięłam udział w tym konkursie, bo naprawdę te pierożki są obłędnie pyszne. Wiem, że jestem totalnie nieskromna, ale w tym przypadku nie mogę inaczej. Przekonajcie się sami.
Ravioli z krewetkami i ricottą
Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto na makaron.
Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki. Przyznam, że po raz pierwszy ciasto odłożyłam do lodówki i był to bardzo dobry pomysł – miało bardzo dobrą konsystencję.
W tym czasie przygotuj farsz.
Posiekaj krewetki i usmaż je na maśle klarowanym. Dopraw solą i pieprzem.
Po wystygnięciu zamieszaj je serkiem ricotta, natką pietruszki, sokiem z limonki i sosem Tabasco. Dopraw farsz solą i pieprzem.
Zmiksuj wszystkie składniki na pesto.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Gotuj pierożki w osolonej wodzie około 3 – 4 minuty.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dodaj pesto z rukoli.
Na koniec, na niecałą minutę włóż ravioli z krewetkami na patelnię z pesto. Delikatnie zamieszaj, aby nie uszkodzić pierożków.
Nałóż porcje na talerze i posyp ravioli z krewetkami uprażonymi, utłuczonymi lekko orzeszkami nerkowca.
Smacznego