Penne z bobem, botwinką i kiełbasą

Tak ostatnio stęskniłam się za makaronami, że dzisiaj jeszcze jeden przepis, tym razem z penne. Chyba już milion razy pisałam Wam, że kocham bób. Po raz milion pierwszy napiszę – kocham bób!. Dlatego nie mogło być inaczej niż połączyć ulubiony makaron z bobem. Dołączyła do nich uwielbiana także przeze mnie botwinka. Wprost bombowo wpasowała się w to towarzystwo francuska kiełbasa z włoskimi orzechami. A sos Tabasco® wydobył z tych wszystkich dodatków niesamowite smaki i powstało danie idealne. Proste, szybkie i mega pyszne – penne z bobem, botwinką i kiełbasą.

penne z bobem

Penne z bobem, botwinką i kiełbasą

Przyrządzenie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie z umytym koperkiem. Odcedź i po ostudzeniu obierz ze skórki.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Umytą i osuszoną botwinkę pokrój na mniejsze kawałki. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w paseczki.
Połowę bobu zmiksuj z mleczkiem kokosowym, 3 łyżkami wody z gotowania makaronu, Parmezanem, czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu Tabasco® (ilość zależy od Twoich upodobań do ostrych potraw).
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż, aż tłuszcz się z niej prawie wytopi. Dodaj botwinkę i smaż około 7 minut mieszając, aż będzie miękka. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodaj pozostały bób i smaż razem około 3 minuty.
Do składników na patelnię dodaj zmiksowany bób z dodatkami. Zamieszaj dokładnie i dodaj odcedzony makaron.
Raz jeszcze zamieszaj wszystko i ewentualnie dopraw do smaku.
Penne z bobem podawaj posypany startym serem Parmezan i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
penne z bobem
penne z bobem
penne z bobem
penne z bobem

  • 30 dag makaronu penne
  • 1 kg bobu
  • 20 dag francuskiej kiełbasy z orzechami włoskimi
  • pęczek botwinki bez buraczków
  • 125 ml mleczka kokosowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki świeżo startego sera Parmezan + trochę do posypania
  • sos Tabasco®
  • 1/2 cebuli posiekanej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz