Odkryłam ostatnio wspaniałą glassę sojową. To sos sojowy z dodatkiem octu balsamicznego z Modeny. Takiego połączenia jeszcze wcześniej nie widziałam. Glassa ma kremowy sos i super smak. Idealnie będzie komponować się z daniami kuchni azjatyckiej, ale sądzę, że także w innych kuchniach świetnie się sprawdzi. Dzisiaj doskonale wypadła jako dodatek do marynaty piersi z kaczki. Idealnie. Kaczka smakowała wyśmienicie. Cała sałatka z kaczką to po prostu petarda! Musicie tego spróbować kochani.
Sałatka z kaczką, warzywami i orzechami
Przyrządzenie:
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Dopraw solą i pieprzem. Umyte i osuszone piersi z kaczki także posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włóż do marynaty. Dobrze zamieszaj, aby dobrze pokryła mięso i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
Oczyszczoną z ogonków i umytą fasolkę szparagową ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i zanurz w lodowatej wodzie. Raz jeszcze odcedź.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 3 łyżki miodu zmieszaj z cukrem pudrem i 1/2 łyżeczki soli. Włóż orzechy nerkowca i bardzo dobrze zamieszaj.
Na papierze do pieczenia ułóż orzechy. Postaraj się, aby się ze sobą nie stykały.
Wstaw do piekarnika na 3 minuty i wyjmij do ostygnięcia.
Zmieszaj wszystkie składniki na sos winegret.
Bardzo mocno rozgrzej patelnię. Osączone piersi z marynaty osusz na ręczniku papierowym. Smaż piersi skórką do dołu. Zmniejsz ogień i smaż mięso przez około 6 minut, aż tłuszcz się wytopi. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty.
Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8 – 10 minut.
Wyjmij piersi. Po 1 minucie pokrój w plastry.
Na talerzach ułóż roszponkę, fasolkę szparagową, orzechy nerkowca, pomidorki, kaczkę i posiekaną cebulkę.
Tuż przed podaniem polej całość sosem winegret. Sałatka z kaczką jest gotowa 🙂
Smacznego