Od mojej przyjaciółki dostałam jakiś czas temu cudownie piękny makaron kokardki. Wiedziałam, że zasługuje on na najlepsze towarzystwo. Idealnie się złożyło, gdy od przyjaciela z kolei, dostałam wspaniałe sery z Amsterdamu. Musiałam to jakoś razem fajnie połączyć. I tak powstało danie przepyszne – makaron kokardki z krewetkami i wędzonym łososiem z suszonymi pomidorami i cukinią. Całość posypana uprażonymi orzeszkami pinii i startym na grubej tarce serem z Amsterdamu. Jakim – niestety nie wiem, bo na opakowaniu nie było nazwy sera. Jest to na pewno połączenie kilku rodzajów sera – może mimolette, gouda, edam? Nie mam pojęcia, ale był przepyszny. Wam proponuję użyć po prostu takiego, który lubicie najbardziej.
Makaron kokardki z krewetkami i wędzonym łososiem
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie.
Na rozgrzane masło klarowane wrzuć czosnek ze szczypiorem. Smaż chwilkę i dodaj pomidory suszone.
Po około 3 minutach dodaj krewetki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 5 minut mieszając.
Dodaj cukinię i łososia. Dolej chochlę wody z gotowania makaronu i śmietanę.
Zamieszaj wszystko dokładnie i dodaj natkę pietruszki. Dopraw sos solą i pieprzem.
Do sosu dodaj odcedzony makaron. Zamieszaj.
Na talerz nałóż porcję makaronu kokardki z krewetkami z sosem. Posyp go startym serem i uprażonymi orzeszkami pinii.
Makaron kokardki z krewetkami podawaj od razu.
Smacznego
Tak wyglądał ser przed starciem: