Makaron kokardki z krewetkami i wędzonym łososiem

Od mojej przyjaciółki dostałam jakiś czas temu cudownie piękny makaron kokardki. Wiedziałam, że zasługuje on na najlepsze towarzystwo. Idealnie się złożyło, gdy od przyjaciela z kolei, dostałam wspaniałe sery z Amsterdamu. Musiałam to jakoś razem fajnie połączyć. I tak powstało danie przepyszne – makaron kokardki z krewetkami i wędzonym łososiem z suszonymi pomidorami i cukinią. Całość posypana uprażonymi orzeszkami pinii i startym na grubej tarce serem z Amsterdamu. Jakim – niestety nie wiem, bo na opakowaniu nie było nazwy sera. Jest to na pewno połączenie kilku rodzajów sera – może mimolette, gouda, edam? Nie mam pojęcia, ale był przepyszny. Wam proponuję użyć po prostu takiego, który lubicie najbardziej.

makaron kokardki z krewetkami

Makaron kokardki z krewetkami i wędzonym łososiem

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie.
Na rozgrzane masło klarowane wrzuć czosnek ze szczypiorem. Smaż chwilkę i dodaj pomidory suszone.
Po około 3 minutach dodaj krewetki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 5 minut mieszając.
Dodaj cukinię i łososia. Dolej chochlę wody z gotowania makaronu i śmietanę.
Zamieszaj wszystko dokładnie i dodaj natkę pietruszki. Dopraw sos solą i pieprzem.
Do sosu dodaj odcedzony makaron. Zamieszaj.
Na talerz nałóż porcję makaronu kokardki z krewetkami z sosem. Posyp go startym serem i uprażonymi orzeszkami pinii.
Makaron kokardki z krewetkami podawaj od razu.
Smacznego
Tak wyglądał ser przed starciem:
makaron kokardki z krewetkami
makaron kokardki z krewetkami
makaron kokardki z krewetkami
makaron kokardki z krewetkami
makaron kokardki z krewetkami
  • 250 g kolorowego makaronu kokardki
  • 250 g krewetek obranych, oczyszczonych, umytych i osuszonych
  • 150 g wędzonego łososia pokrojonego w cieniutkie paseczki
  • 1 cukinia umyta i pokrojona w paseczki
  • 12 pomidorów suszonych w oleju, odsączonych i pokrojonych w paseczki
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków pinii
  • 160 g dobrego sera żółtego startego na grubej tarce
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 gruby pęczek szczypioru posiekany
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • masło klarowane
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz