Makaron po włosku z brukselką

Makaron po włosku z brukselką

Dzieci moje, a właściwie głównie jedno, tak mi wczoraj dały popalić, że jestem totalnie wykończona. Padam i nie mam ochoty na nic. A najgorsze jest to, że przysposobienie mam takie, że nie umiem odpoczywać w dzień. Drzemka pomogłaby mi zdecydowanie, zwłaszcza, że czosnki po wczorajszych harcach padły. Zawsze mam tyle do zrobienia, że miałabym poczucie, że tracę czas. Głupie to wiem, ale nie umiem inaczej. Tyle słowem wstępu – musiałam się wytłumaczyć, gdyby okazało się potem, że jakieś głupoty powypisywałam.
A i przy okazji. Kochani – Czosnek w Pomidorach bierze udział w konkursie Blog Roku 2013. Od wczoraj do 06.02 trwa II etap konkursu, czyli głosowanie sms’owe. Bardzo proszę Was o 1 głos.
Wyślijcie sms pod numer 7122 o treści C00066. Koszt takiego sms’a wynosi 1,23 pln brutto. Fajna jest też informacja, że dochód z sms’ów zostanie przekazany łódzkiej fundacji Gajusz, która prowadzi hospicjum dla dzieci osieroconych. Z jednego numeru możecie wysłać jeden sms.
Z góry bardzo Wam dziękuję i kłaniam się nisko.

Makaron po włosku z brukselką

No dobra. Teraz zapraszam na makaron (znowu). Tym razem nie robiłam go sama. Kupiłam, żeby było szybciej. I również bardzo smacznie. Makaron po włosku – z włoskim makaronem, włoską passatą pomidorową, oliwą włoską. Do niego dzisiaj proponuję brukselkę z boczkiem, uprażonymi orzeszkami pinii i płatkami migdałów, posypaną świeżo startym parmezanem. Czego chcieć więcej? A – już wiem – kieliszek białego włoskiego wytrawnego wina 😉

makaron po włosku
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na około 20 minut, aby zmiękły. Po tym czasie pokrój je na paseczki.
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso. Odłóż na talerz. Ponownie rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek, seler naciowy, marchewkę i grzyby. Smaż około 10 minut na średnim ogniu. Wlej wino. Gdy odparuje prawie w całości, dolej przecier pomidorowy i bulion. Dodaj mięso. Wszystko dobrze zamieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przykryj sos i duś około 20 minut.
Zamieszaj z odcedzonym makaronem i podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.
Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni usmaż boczek. Dodaj do niego brukselkę i zamieszaj razem. Podawaj posypaną uprażonymi orzeszkami pinii i płatkami migdałów. Na górę zetrzyj parmezan. Makaron po włosku podaj z brukselką.
 
Smacznego
makaron po włosku
makaron po włosku
makaron po włosku
  • makaron spaghetti
  • 20 g suszonych grzybów
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 20 dag wędzonego boczku posiekanego
  • 1 cebula posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego posiekana
  • 1 marchewka obrana i posiekana
  • 60 dag ładnego kawałka wołowiny, zmielonej
  • 200 ml bulionu mięsnego (ja miałam zamrożony)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz
do przygtotowania brukselki:
  • brukselka umyta pod zimną wodą
  • boczek wędzony posiekany
  • uprażone płatki migdałów i orzeszki pinii
  • świeżo starty parmezan