Zupa krem z białych szparagów
Tak jak pisałam ostatnio – wiele się ostatnio u mnie dzieje i nie nadążam z opisywaniem wszystkich wydarzeń i przepisów. Po krótce powiem tylko, że miałam przyjemność bycia uczestnikiem w I półfinale BlogerChef. Wprawdzie zmagania nie wygrałam, ale było super. Więcej o tym wspaniałym weekendzie napiszę na pewno w oddzielnym poście.
Tak mi się jednak spodobała konwencja konkursu BlogerChef, że postanowiłam spróbować swoich sił w kolejnym zadaniu, aby wygrać uczestnictwo w III półfinale.
Na przystawkę proponuję zupę krem z białych szparagów podana z serowo – orzechowym placuszkiem ziemniaczanym.
Na danie główne przygotowałam domowy makaron szpinakowy z krewetkami, kiełbasą chorizo i suszonymi pomidorami, ale o nim w następnym poście.
Oczywiście bardzo zapraszam Was do oddania głosu na moje przepisy – czasu macie niewiele, bo tylko do 31.01:
http://www.socialtab.mobi/work/77348
Zupa krem z białych szparagów
Przyrządzenie:
Przygotuj placuszki:
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Utłucz na puree i połącz z połową masła i mąką. Na posypanej mąką stolnicy uformuj z masy ziemniaczanej długi „wałek”.
Zmieszaj razem drugą połowę masła z serem Rubin i orzechami włoskimi.
Z wałka ziemniaczanego odkrawaj nożem plastry o grubości około 5 mm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj plastry ziemniaczane. Na każdym z nich połóż porcję mieszanki z orzechami i mały plasterek sera Gouda Serenada, a na górze jeszcze jeden plaster ziemniaczany. Posmaruj je żółtkiem.
Wstaw placuszki do piekarnika i piecz około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je na chwilę. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi i raz jeszcze posmaruj żółtkiem. Ponownie włóż blachę z placuszkami do piekarnika i piecz jeszcze chwilę – aż nabiorą złotej barwy.
Przyrządzenie zupy:
Szparagi umyj pod zimną wodą. Odłam końcówki, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pozostaw kilka główek do dekoracji na talerzu. Ugotuj je na parze.
W garnku rozgrzej masło z oliwą. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dolej wino i duś, aż odparuje. Dolej bulion warzywny i dodaj ziemniaki. Dopraw zupę gałką muszkatołową i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodaj szparagi i gotuj, aż zmiękną.
Zmiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą i białym świeżo zmielonym pieprzem.
Na talerzu zupę krem z białych szparagów podawaj z główkami szparagów i skropioną oliwą z orzechów włoskich. Obok podaj serowo – orzechowe placuszki ziemniaczane.
Smacznego