Makaronowe gniazdka z pesto i krewetkami

Pomysł na takie przygotowanie i podanie makaronu powstał w związku z moim udziałem w konkursie makaronowym Mamma Mia, na portalu gotujmy.pl. Chciałam, aby było to trochę „inne” danie od standardowych, w których głównym składnikiem jest makaron.
Wyszło pięknie i naprawdę cudownie pysznie. Jestem zadowolona i dumna z efektu. Makaronowe gniazdka są wyjątkowo pyszne. Zapraszam.

makaronowe gniazdka

Makaronowe gniazdka z pesto i krewetkami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie.
Zmiksuj składniki na pesto.
Obierz rozmrożone krewetki, dokładnie opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Piekarnik nastaw na 200 stopni.
Na ropuszczonym maśle klarowanym podsmaż krótko posiekany ząbek czosnku i za chwilę dodaj krewetki. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy zmienią kolor na różowy, zdejmij je z ognia.
W naczyniu żaroodpornym ułóż 4 gniazdka z makaronu. Na każde gniazdko połóż porcję pesto, sera mozarella di bufala, pomidora suszonego i 3 krewetki. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika, na każde gniazko połóż porcję kawioru łososiowego oraz posyp je świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego
makaronowe gniazdka
makaronowe gniazdka
makaronowe gniazdka
  • pół paczki makaronu spaghetti
  • 12 krewetek (ja miałam mrożone – takie najlepsze są surowe i oczyszczone)
  • kulka mozarelli di buffalla, podzielona na 4 części
  • 4 duże pomidory suszone w oleju
  • 4 łyżeczki kawioru z łososia
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól i pieprz
pesto:
  • garść świeżych listków bazylii
  • mniejsza garść świeżych listków oregano
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • garść świeżo startego parmezanu
  • olej z orzechów włoskich
  • garść orzechów włoskich
  • sól i pieprz