Pomysł na takie przygotowanie i podanie makaronu powstał w związku z moim udziałem w konkursie makaronowym Mamma Mia, na portalu gotujmy.pl. Chciałam, aby było to trochę „inne” danie od standardowych, w których głównym składnikiem jest makaron.
Wyszło pięknie i naprawdę cudownie pysznie. Jestem zadowolona i dumna z efektu. Makaronowe gniazdka są wyjątkowo pyszne. Zapraszam.
Makaronowe gniazdka z pesto i krewetkami
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie.
Zmiksuj składniki na pesto.
Obierz rozmrożone krewetki, dokładnie opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Piekarnik nastaw na 200 stopni.
Na ropuszczonym maśle klarowanym podsmaż krótko posiekany ząbek czosnku i za chwilę dodaj krewetki. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy zmienią kolor na różowy, zdejmij je z ognia.
W naczyniu żaroodpornym ułóż 4 gniazdka z makaronu. Na każde gniazdko połóż porcję pesto, sera mozarella di bufala, pomidora suszonego i 3 krewetki. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika, na każde gniazko połóż porcję kawioru łososiowego oraz posyp je świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego