Makaron muszelki z sardynkami

Jeszcze jeden makaron do kolekcji i na pewno nie ostatni. Dzisiaj postanowiłam połączyć smaki, które przypominają mi wakacje w Chorwacji lub we Włoszech. Trochę to też greckie smaki, trochę hiszpańskie. Pyszne i naprawdę dobrze skomponowane połączenie – makaron muszelki z sardynkami, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.

makaron muszelki z sardynkami

Makaron muszelki z sardynkami

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, prawie al dente.
Na suchą patelnię dodaj salami i smaż aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Po chwili dodaj kapary, pomidory suszone i oliwki. Zamieszaj i smaż razem chwilę.
Dodaj na patelnię sardynki. Zmiejsz ogień i przykryj patelnię. Duś sos około 5 minut.
Zamieszaj i dopraw do smaku.
2 łyżki wody z makaronu dodaj do sosu.
Odcedzony makaron zamieszaj dokładnie z sosem i tymiankiem.
Podawaj ze świeżo startym parmezanem.
Smacznego! 
makaron muszelki z sardynkami
makaron muszelki z sardynkami
  • opakowanie makaronu muszelki
  • 2 puszki sardynek w oleju, odsączonych (2 x 120 g) i przekrojonych w poprzek
  • 14 plasterków salami pokrojonych w paseczki
  • łyżka kaparów
  • 14 czarnych oliwek drylowanych, pokrojonych w plasterki
  • 14 pomidorów suszonych w oleju, odsączonych i pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz
  • świeżo starty parmezan
  • 2 garści świeżych listków tymianku