Makaron z łososiem, żurawiną i szpinakiem

II miejsce w konkursie organizowanym przez kuchnię+ i wspaniałe nagrody, które dostałam, zainspirowały mnie do stworzenia tego przepisu. Tematem konkursu była żurawina amerykańska. Kilka opakowań również dostałam, dlatego trochę „pokombinuję” z tym bardzo zdrowym i pysznym owocem. Tym razem jest to makaron z łososiem i żurawiną. Zgłosiłam go także do konkursu na portalu gotujmy.pl – makaronowy konkurs Mamma Mia.
A i jeszcze jedna rzecz. Od jakiegoś czasu pod przepisem wstawiam żółty przycisk Cook’d. Jeśli ugotujecie danie z mojego bloga, zróbcie mu zdjęcie i wciśnijcie ten przycisk. Nastąpi przekerowanie na stronę cooklet.com, gdzie będziecie mogli opublikować swoje zdjęcie dania mojego przepisu. To bardzo fajna platforma skupiająca ludzi, którzy uwielbiają gotować i dzielą się swoją pasją z innymi. Serdecznie Was tam zapraszam.

makaron z łososiem

Makaron z łososiem, żurawiną i szpinakiem

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie.
Mleko zamieszaj z serkiem ricotta.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż krótko czosnek i po chwili dodaj żurawinę. Smaż około 5 minut i dodaj łososia. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż rybę, delikatnie mieszając, aby się nie rozpadła. Gdy będzie miała złotobrązowy kolor, dodaj ricottę z mlekiem.
Dodaj liście szpinaku i mieszaj aż zmniejszy swoją objętość. Na koniec dodaj orzechy włoskie.
Zamieszaj sos dokładnie i ewentualnie dopraw do smaku.
Odcedzony makaron połącz z sosem.
Podawaj ze świeżo startym parmezanem.
 
Smacznego! 🙂
makaron z łososiem
makaron z łososiem
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 30 dag fileta z łososia pokrojonego w dużą kostkę
  • 15 dag suszonej żurawiny z wiśnią
  • opakowanie serka ricotta
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 25 dag świeżych liści szpinaku umytych i osuszonych
  • świeżo starty parmezan
  • 50 ml mleka
  • 15 dag lekko rozbitych uprażonych orzechów włoskich
  • sól i pieprz