Po intensywnie spędzonym czasie i szalonym weekendzie nadrabiam zaległości i hurtowo „zalewam” Was postami. To danie jest bardzo zdrowe i pożywne. A przede wszystkim pyszne. Pilaw z kurczakiem i warzywami. Zapraszam.
![pilaw z kurczakiem](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/12/DSC_2452-1.jpg)
Pilaw z kurczakiem i warzywami
Przyrządzenie:
Kawałki kurczaka zamarynuj w sosie sojowym, pieprzu, tymianku i oliwie. Upiecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Piecz przez około 20 minut. Kurczak nie może być różowy w środku, a miękki i soczysty. Po wystudzeniu pokrój kurczaka na mniejsze kawałki.
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, marchew, selera i czosnek. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie (ale się nie zrumieni).
Do warzyw wsyp pęczak i smaż minutę. Wlej wywar drobiowy i zagotuj. Dodaj tymianek i skórkę z cytryny. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie prawie miękka.
Do garnka dodaj groszek, zamieszaj i przykryj. Gotuj jeszcze 5 minut, aż pęczak będzie miękki. Dolej sok z cytryny i przypraw danie solą i pieprzem.
Dodaj kurczaka i dokładnie zamieszaj.
Podawaj pilaw z kurczakiem posypany umytą i osuszoną rukolą.
Smacznego
![pilaw z kurczakiem](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/12/DSC_2456-1.jpg)
![pilaw z kurczakiem](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/12/DSC_2462-1.jpg)
![pilaw z kurczakiem](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2013/12/DSC_2454-1.jpg)