Panierowana bryndza i miodowy ser kozi

Ten miks smaków to moja propozycja na przystawkę, lunch, sałatkę, lub – tak jak dzisiaj ja ją przygotowałam – na kolację. Doskonale pasuje z winem – jakim lubicie. Sądzę, że każde będzie się pysznie komponowało. Do tego relaksujący film, książka, a może towarzystwo fajnej osoby i przyjemna rozmowa? W każdym przypadku na pewno z przyjemnością skosztujecie tego dania. Panierowana bryndza w idealnym towarzystwie zaprasza.

panierowana bryndza

Panierowana bryndza i miodowy ser kozi

Przyrządzenie:
Składniki na sos do sałaty zamieszaj dokładnie, np. w zamkniętym słoiczku.
Bryndzę i kozi ser uformuj w kule, obtocz w jajku i bułce tartej dwa razy.
Sok z winogron zmieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do rondelka. Dodaj winogrona i gotuj aż sos zgęstnieje.
Sery usmaż ze wszystich stron na rozgrzanej oliwie.
Rukolę i kiełki zamieszaj z sosem. Ułóż na talerzach. Połóż usmażone sery. Polej je sosem z winogronami. Połóż pomidorki koktajlowe i od razu podawaj.
Smacznego
panierowana bryndza
  • 10 dag bryndzy
  • 10 dag sera koziego z miodem
  • roztrzepane jajko
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • 30 ml soku z winogron
  • 6 winogron zielonych przekrojonych na pół
  • 6 winogron fioletowych przekrojonych na pół
  • 8 żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 10 dag umytej i wysuszonej rukoli
  • duża garść kiełków rzodkiewki
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
sos do sałaty:
  • mały roztarty z solą ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka oliwy z oliwek