Tagliatelle z suszonymi pomidorkami koktajlowymi, boczkiem i szpinakiem

Wiem, że makaronów u mnie wiele, ale myślę sobie, że chyba tak też powinno być. Czosnek w Pomidorach to wszakże nazwa nawiązująca do potraw włoskich, także makarony są bardzo wskazane. Tym razem zapraszam na makaron tagliatelle. Dodałam do niego fantastyczne suszone pomidorki koktajlowe. Czy jedliście takie kiedykolwiek? Ja po raz pierwszy miałam okazję ich spróbować  i jestem zachwycona. Makaron tagliatelle z suszonymi pomidorkami, bekonem i szpinakiem cudownie i pysznie pływa w sosie ze śmietany i sera manchego. Smacznego bardzo!

tagliatelle z suszonymi pomidorkami
Tagliatelle z suszonymi pomidorkami, bekonem i szpinakiem w sosie serowo – śmietanowym

Tagliatelle z suszonymi pomidorkami, bekonem i szpinakiem w sosie serowo – śmietanowym

Przyrządzenie:

Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie.
Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż boczek i dodaj czosnek. Dolej śmietanę. Dodaj szpinak i pomidorki koktajlowe.
Dopraw sos solą i pieprzem. Dodaj zioła i starty ser. Zamieszaj sos i gotuj aż ser się rozpuści.
Do sosu dodaj ugotowany makaron, najlepiej łyżką cedzakową prosto z wody, w której się gotował.
Podawaj od razu ze świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego

Tagliatelle z suszonymi pomidorkami
Tagliatelle z bekonem, suszonymi pomidorkami  i szpinakiem w sosie serowo – śmietanowym
Tagliatelle z suszonymi pomidorkami
Tagliatelle z bekonem, suszonymi pomidorkami i szpinakiem w sosie serowo – śmietanowym
Tagliatelle z suszonymi pomidorkami
Tagliatelle z bekonem, suszonymi pomidorkami i szpinakiem w sosie serowo – śmietanowym
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • słoiczek odsączonych suszonych pomidorków koktajlowych firmy
  • 30 dag świeżego szpinaku baby umytego i wysuszonego
  • 50 dag boczku wędzonego pokrojonego w paseczki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 100 ml śmietany 18%
  • 20 dag startego sera manchego
  • sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • oliwa z oliwek do smażenia