Kokardki z wędzonym łososiem i oliwkami, z anchois

Moja druga propozycja na danie z makaronem Lubelli, które zgłaszam do konkursu dla blogerów „Makaronowe inspiracje Lubelli”, to kokardki z wędzonym łososiem.

Danie jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, a do tego naprawdę bardzo pyszne.
Do łososia postanowiłam dodać również oliwki zielone faszerowane anchois, a sos natomiast to połączenie śmietanki z twardym kozim serem pleśniowym. Jak wiecie, moi rodzice przywieźli mi sporo delikatesów ze swoich ostatnich wojaży i właśnie te produkty wykorzystałam w moim daniu – oliwki i ser prosto z Hiszpanii! Ole!

kokardki z wędzonym łososiem

Kokardki z wędzonym łososiem i oliwkami, z anchois

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente.
Na roztopionym masełku kozim zeszklij cebulkę. Dolej wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj oliwki i cukinię. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i smaż około 3 minuty. Dolej śmietankę, zamieszaj, wciśnij sok z cytryny i dodaj starty ser. Raz jeszcze dokładnie zamieszaj.
Dodaj pokrojonego w paseczki łososia wędzonego. Gotuj razem chwilkę.
Odcedzony makaron kokardki dodaj do sosu. Zamieszaj dokładnie lecz delikatnie. Ewentualnie dopraw do smaku.
Makaron podawaj posypany posiekanym szczypiorem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Kokardki z wędzonym łososiem
  • opakowanie makaronu kokardki nr 51 Lubella
  • 30 dag łososia wędzonego
  • 3 cebule dynki pokrojone w drobną kostkę
  • łyżka masła koziego
  • puszka zielonych oliwek z anchois odsączone z zalewy (ok. 400 g)
  • 1 duża cukinia umyta i pokrojona w kostkę
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • sok z połowy cytryny
  • 250 ml śmietanki do gotowania
  • 10 dag twardego pleśniowego sera koziego startego na grubej tarce
  • gruby szczypior posiekany
  • sól i pieprz