Moja druga propozycja na danie z makaronem Lubelli, które zgłaszam do konkursu dla blogerów „Makaronowe inspiracje Lubelli”, to kokardki z wędzonym łososiem.
Danie jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, a do tego naprawdę bardzo pyszne.
Do łososia postanowiłam dodać również oliwki zielone faszerowane anchois, a sos natomiast to połączenie śmietanki z twardym kozim serem pleśniowym. Jak wiecie, moi rodzice przywieźli mi sporo delikatesów ze swoich ostatnich wojaży i właśnie te produkty wykorzystałam w moim daniu – oliwki i ser prosto z Hiszpanii! Ole!
Kokardki z wędzonym łososiem i oliwkami, z anchois
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente.
Na roztopionym masełku kozim zeszklij cebulkę. Dolej wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj oliwki i cukinię. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i smaż około 3 minuty. Dolej śmietankę, zamieszaj, wciśnij sok z cytryny i dodaj starty ser. Raz jeszcze dokładnie zamieszaj.
Dodaj pokrojonego w paseczki łososia wędzonego. Gotuj razem chwilkę.
Odcedzony makaron kokardki dodaj do sosu. Zamieszaj dokładnie lecz delikatnie. Ewentualnie dopraw do smaku.
Makaron podawaj posypany posiekanym szczypiorem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!