Cannelloni faszerowane szpinakiem, rukolą, szynką serrano i serkiem ricotta

Cannelloni faszerowane szpinakiem, rukolą, szynką serrano i serkiem ricotta

Chyba tak już pozostanie, że w tym roku październik będzie na moim blogu miesiącem makaronu. Tym razem to moja propozycja na wykorzystanie rurek makaronowych – cannelloni. Przepis ten zgłaszam do konkursu dla blogerów „Makaronowe inspiracje Lubelli”, który został zorganizowany z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu (25 października).
Zależało mi, aby stworzyć danie niebanalne i myślę, że mi się to udało. Jest pyszne, uważam, że poniższe zdjęcie idealnie odzwierciedla również jego smak.
Zapraszam.

cannelloni faszerowane szpinakiem

Cannelloni faszerowane szpinakiem, rukolą, szynką serrano i serkiem ricotta

Przyrządzenie:
Przygotuj sos. Na rozgrzanej oliwie podsmaż krótko cebulę, dodaj czosnek i selera. Smaż razem chwilę. Dodaj pomidory, bazylię, peiptruszkę oraz oregano. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Zmiksuj. Dolej wino, gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj śmietanę, zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Przygotuj farsz. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, szafran, szpinak oraz rukolę. Smaż razem aż szpinak i rukola zmniejszą swoją objętość. Odciśnij wodę, jeśli została. Na drugiej patelni usmaż krótko, bez tłuszczu, szynkę serrano. Tak, aby tylko rozpuścił się z niej tłuszcz.
Do szpinaku i rukoli dodaj ricottę oraz startą gałkę muszkatołową. Zamieszaj dokładnie widelcem. Dodaj jajka i szynkę, dopraw solą i pieprzem i raz jeszcze dokładnie zamieszaj farsz.
Na dno naczynia do zapiekania (ja użyłam dwóch na taką ilość składników) polej warstwę sosu. Nadziewaj niegotowane rurki cannelloni farszem i układaj w naczyniu. Zapiekankę polej sosem pomidorowym bardzo dokładnie, rurki muszą być dobrze przykryte.
Piecz makaron w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Po tym czasie posyp zapiekankę startym parmezanem i piecz jeszcze 15 – 20 minut, aż ser się ładnie przypiecze.
Podawaj gorące.
Smacznego!
cannelloni faszerowane szpinakiem
cannelloni faszerowane szpinakiem
cannelloni faszerowane szpinakiem
cannelloni faszerowane szpinakiem
  • opakowanie makaronu Cannelloni Lubella
  • 50 dag serka ricotta
  • 250 g świeżego szpinaku baby umytego i osuszonego
  • 250 g rukoli umytej i osuszonej
  • 20 dag szynki serrano pokrojonej w kostkę
  • 2 jajka
  • łyżeczka szafranu
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 2 obrane i posiekane ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka drobno posiekana
  • świeżo starty parmezan
sos:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki całych pomidorów z zalewą (ja dzisiaj użyłam z puszki, bo niestety nie było ładnych świeżych)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 3 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • garść posiekanego świeżego oregano
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 50 ml śmietany
  • sól i pieprz