Orecchiette z krewetkami, chorizo, suszonymi pomidorami i serem kozim
Ten makaron to jest totalny odjazd smakowy. Istne cudo! Połączenie składników „narodziło” się w mojej głowie już podczas przyrządzania makaronu. Jestem z niego bardzo dumna, bo jest naprawdę pyszny. Spróbujcie koniecznie. Wiem też, że sporo u mnie ostatnio przepisów na makaron, cóż, chyba jest to związane z tym, że 25 października jest Światowy Dzień Makaronu. Nie zamierzam także zaprzestać na dzisiejszym przepisie makaronowym. W najbliższych dniach planuję jeszcze kilka propozycji przygotować i Wam opisać. Mam nadzieję, że się nie zanudzicie.
Orecchiette z krewetkami, chorizo, suszonymi pomidorami i serem kozim
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente i odcedź.
Z romrożonych krewetek usuń ogonki. Przypraw je solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy. Dodaj czosnek oraz kiełbasę chorizo. Smaż aż kiełbasa się zarumieni. Dodaj oliwki, pomidory suszone oraz dolej mleczko kokosowe. Zamieszaj i dodaj krewetki oraz pokrojony w kostkę ser. Dopraw do smaku i dodaj bazylię. Mieszaj aż ser będzie rozpuszczał.
Do sosu dodaj makaron. Zamieszaj.
Makaron podawaj posypany świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego