Pita z wieprzowiną w sosie

Pita z wieprzowiną w sosie

Dzisiejsze danie to super szybka propozycja i naprawdę pyszna. Kupiłam chlebek pita ze słonecznikiem i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę zamarynowałam dzień wcześniej. Do mięsa aby powstał sos, dodałam cebulę, paprykę, ogórki kiszone (od mojej babci – najlepsze) i kilka dodatków, które w ciekawy sposób odmieniły smak mojego sosu i nadały mu bardzo fajną nutę.

Pita z wieprzowiną w sosie

Przyrządzenie:

Polędwiczkę oczyść z błon, umyj, osusz i pokrój najpierw w plastry, a potem w paseczki. Składniki marynaty zamieszaj razem, dodaj mięso i odstaw do lodówki na noc.
Na rozgrzanej oliwie obsmaż mięso na dużym ogniu, krótko, często mieszając. Zdejmij mięso na talerz.
Na tą samą patelnię wrzuć cebulę, paprykę oraz ogórki. Zamieszaj. Dodaj pieprz i kolendrę. Wlej gin i poczekaj aż odparuje. Dodaj musztardę, pomidory oraz sól. Zamieszaj i dodaj mięso. Połącz wszystko razem dokładnie. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś sos 15 – 20 minut, kilka razy mieszając.
Lekko skropione wodą chlebki pita przygotuj w tosterze aby były chrupiące.
Do każdego chlebka wkładaj kilka kawałków sera feta oraz sos.

Smacznego

Pita z wieprzowiną
Pita z wieprzowiną
Pita z wieprzowiną

mięso i marynata:

  • 50 dag polędwiczki wieprzowej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 posiekana gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek z rozmarynem
  • sól i pieprz
chelebk i sos:
  • 8 chlebków pita ze słonecznikiem
  • oliwa
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 papryka pokrojona w paseczki
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w paseczki
  • świeżo zmielony pieprz oraz kolendra utłuczona w moździerzu
  • 50 ml ginu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • pół puszki pomidorów całych
  • sól i pieprz
  • 20 dag sera feta pokrojonego w kostkę