Tom Kha Gai – pikantna zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym według Kurta Schellera

Mam w głowie tyle przepisów, że nie wyobrażam sobie czy kiedykolwiek zdołałabym się nimi wszystkimi z Wami podzielić. Codziennie uczę się czegoś nowego, a w związku z doświadczeniem, które zdobywam coraz więcej pomysłów w mojej głowie powstaje. Są też przepisy, takie jak Kurta Schellera, których nauczyłam się na warsztatach i do których będę czasem wracać i Wam je opisywać.
Dzisiaj jest to bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna zupa tajska. Na warsztatach przygotowywaliśmy ją z kurczakiem, ja dzisiaj zaprezentuję Tom Kha Gai z krewetkami. Obie wersje są naprawdę wyjątkowo dobre. Przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 10 minut.

Tom Kha Gai
Zupa z krewetkami według Kurta Schellera

Zupa Tom Kha Gai według Kurta Schellera

Przyrządzenie:

Jeśli krewetki były mrożone, po rozmrożeniu usuń ogonki i opłucz je pod zimną wodą.
Podgrzej wywar i dodaj pastę Tom Kha. Po chwili dodaj mleko kokosowe oraz resztę składników, z wyjątkiem krewetek (bądź pokrojonego w paseczki mięsa kurczaka), które należy wrzucić na sam koniec. Gotuj około 5 minut. Dorzuć krewetki i gotuj jeszcze 3 minuty.
Podawaj posypaną świeżą kolendrą.

Smacznego

Tom Kha Gai
Zupa Tom Kha Gai według Kurta Schellera
Tom Kha Gai
Zupa Tom Kha Gai według Kurta Schellera
  • 200 ml bulionu warzywnego bądź z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 25 dag krewetek
  • 15 dag pieczarek obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • łodyga trawy cytrynowej pokrojona drobno
  • czerwona papryczka chilli pokrojona
  • świeża kolendra posiekana
  • pasta Tom Kha (możecie też kupić ją w proszku, ale pasta jest zdecydowanie smaczniejsza)
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka sosu rybnego