Pierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto
Pozostaję „w temacie” potraw zdrowych i niskokalorycznych. Mięso kaczki jest co prawda wysokokaloryczne, ale jeśli usuniemy z niego tłuszcz jest samym dobrem. To źródło dobrze przyswajalnego białka, które bierze udział w odnowie tkanek organizmu. A dzięki dużej zawartości żelaza, potrawy z kaczki łagodzą objawy anemii.
Dzisiaj piersi z kaczki z samymi pysznościami, nie będę przedłużała, bo czas przedstawić danie znakomite.
Pierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto
Przyrządzenie:
W piekarniku ustaw opcję grillowania. Ustaw grzanie na 220C. Na środku włóż ruszt, a pod nim blachę.
Z piersi kaczki zdejmij skórę. Posyp ją solą i pieprzem.
Połóż mięso na ruszcie, częścią gdzie była skóra, do góry. Piecz około 10 minut. Gdy będzie ładnie przypieczona z wierzchu, przełóż na drugą stronę i piecz jeszcze 3-4 minuty. Wyłącz piekarnik i otwórz, mięso zostaw w środku przykryte papierem do pieczenia.
Brzoskwinie zalej wrzątkiem i pozostaw na 3 minuty. Potem zalej wodą zimną i zostaw na minutę. Wyjmij, obierz ze skóry i podziel na ćwiartki.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj brzoskwinie, obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz porwany tymianek. Smaż razem około 5 minut.
Piersi z kaczki pokrój w plastry i wyłóż na talerze. Wokół ułóż brzoskwinie. Na patelnię po brzoskwiniach wlej składniki sosu i gotuj na najwyższej mocy aby powstała gęsta konsystencja.
Polej sosem kaczkę i podawaj.
Smacznego